BRNABIĆEVA U INTERVJUU ZA FAJNENŠEL TAJMS: Od Srbije ne tražiti da bira između Rusije i EU!
Foto: Fonet

Premijerka Srbije o spoljnopolitičkom putu

BRNABIĆEVA U INTERVJUU ZA FAJNENŠEL TAJMS: Od Srbije ne tražiti da bira između Rusije i EU!

Politika -

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" (FT) da "od Srbije ne bi trebalo tražiti da bira između Zapada i Rusije".

foto: Fonet

List navodi da je Brnabićeva "insistirala na tome da veze Srbije sa Moskvom nisu prepreka njenoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji". FT navodi da je "izborom stručnjaka za reforme Ane Brnabić u junu poslat signal da je Beograd ulazak u EU postavio kao najvažniji cilj", ali da "put Srbije ka EU ostaje maglovit zbog raznolikog nivoa napretka kada su u pitanju reforme, umora od proširenja u evropskom bloku i skepticizma vezanog za političke, vojne i ekonomske veze Beograda sa Rusijom".

BRNABIĆ: Više od 20 miliona evra za IT i nauku u Srbiji!

U uvodu intervjua FT takođe navodi da "evropski zvaničnici - koji pokazuju sve više opreza povodom uticaja Rusije na Balkanu - optužuju Moskvu da postiče nemire u regionu i s oprezom gledaju na balansiranje Beograda između Istoka i Zapada", kao i da "SAD takođe od Beograda traže da se jasno izjasni u vezi sa strateškim smerom u kojem ide, pa je visoki američki diplomata ovog meseca upozorio Srbiju da 'ne može da sedi istovremeno na dve stolice'".

FT ukazuje da je Brnabićeva u intervjuu kazala da "integracija u EU ostaje glavni spoljnopolitički cilj".

foto: Fonet

"Nije fer tražiti od Srbije da bira i odlučuje se i ja smatram da to nije potrebno. Mi nismo ni proamerički, ni proruski, već prosrpski orijentisani. Naš strateški fokus je na (članstvu u) EU i gde god da odemo, s kime god da pričamo, mi to govorimo", rekla je Brnabićeva.

List navodi da je "na Zapadu obrazovana Brnabićeva, specijalista za reformu javnog sektora koja je, takođe, prvi javno deklarisani gej lider u istočnom delu Evrope, raskinula sa tradicijom rusofilskih moćnika u visokim ešalonima vlasti".

PREMIJERKA BRNABIĆ OTVORILA BEOGRADSKE INVESTICIONE DANE: Beograd je fantastična investiciona destinacija, ulažite u Srbiju!

"U kancelariji Brnabićeve - koja se nalazi preko puta ruine koja je ostala od nekadašnjeg Generalštaba Vojske Jugoslavije, koji je NATO bombardovao 1999. godine - na stolu su poslagane gomile podebelih izveštaja. Na jednoj polici okačen je dres fudbalskog kluba Crvena Zvezda: poput predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ju je postavio i sa kojim ona kaže da 'u potpunosti deli' stavove, Brnabićeva pokazuje da je navijač ovog kluba", piše FT.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/Nenad Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track