PREMIJERKA BRNABIĆ: Sastanci pokazali da je Srbija važan igrač
Foto: Twitter Printscreen

Ekonomski samit u Mađarskoj

PREMIJERKA BRNABIĆ: Sastanci pokazali da je Srbija važan igrač

Politika -

BUDIMPEŠTA - Premijerka Ana Brnabić istakla je danas, na kraju posete Budimpešti, da su poslednja dva bilateralna sastanka koje je imala sa premijerima Mađarske i Kine, Viktorom Orbanom i Li Kećijangom, pokazali da je Srbija važan regionalni igrač, te je prenela da je sa mađarskim kolegom dogovorila zajedničku sednicu dve vlade u februaru u Mađarskoj.

Brnabić je podvukla da je, što se Kine tiče, Srbija jedna od centralnih zemalja u projektu "Jedan pojas, jedan put".

"Imali smo jutros dva odlična sastanka, jako dobra za Srbiju", naglasila je ona.

Prenela je i jedan detalj sa sastanka sa premijerom Kine, koji pokazuje koliko ta zemlja ceni Srbiju.

"Sve delegacije imale su po pet, maksimalno 15 minuta za sastanak sa premijerom Kećijangom, a nama su tokom sastanka dali znak da možemo da produžimo razgovore, tako da je sastanak bio nešto duži od 20 minuta", kazala je Brnabić.

Ona je rekla da je sa kineskim kolegom razgovarala o velikom broju projekata koje zajednički imamo.

Podsetila je da više od 15 projekata ima koje Srbija i Kina implementiraju, navodeći kao primere most Zemun-Borča, prvu fazu izgradnje termoelektrane Kostolac, koji su završeni, te dodala da su neki još u implementaciji i planiranju.

"Bilo je važno da razgovaramo i oko aviolinije Beograd-Peking, kao i oko ukidanja viza i većeg broja kineskih turista", dodala je ona ukazujući da je ovo bila i prilika da se još jednom zahvali na svoj podršci koji Kina politički daje Srbiji, kako u našim evropskim integracijama, tako i oko našeg internog pitanja Kosova i Metohije, gde su oni jedan od najvećih partnera koji nas podržavaju.

Sa premijerom Mađarske, kako je dodala, bilo je reči pre svega o energetici, ali i prekograničnoj saradnji, korišćenju evropskih fondova, javno-privatnih partnerstava.

"Oba sastanka su bila sadržajna, ne samo protokolarna i pokazala su da je Srbija važan regioanlni igrač, a što se tiče Kine tiče jedna od centralnih zemalja u projektu 'Jedan pojas, jedan put'", zaključila je Brnabić, koja boravi od ponedeljka u Budimpešti povodom Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, na čijim marginama se sastala i sa premijerima Poljske i Estonije, te sa predstavnicima kineskih kompanija.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Twitter printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track