DAČIĆ DEMANTUJE IZJAVE PRIŠTINSKIH LIDERA: Amerikanci nisu predložili da učestvuju u dijalogu
Foto: Fonet/MSP

dijalog prebačen na evropski nivo

DAČIĆ DEMANTUJE IZJAVE PRIŠTINSKIH LIDERA: Amerikanci nisu predložili da učestvuju u dijalogu

Politika -

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić demantovao tvrdnje kosovskih lidera da je potencijalno učešće SAD-a u dijalogu Beograda i Prištine predlog zvanične američke administracije.

"To što Tači i Haradinaj pričaju demantovala je američka administracija. Čak i u razgovoru sa Federikom Mogerini oni su joj rekli da ne stoje iza njihovih izjava", rekao je Dačić.

On je dodao da su američki zvaničnici rekli i da "ne beže od toga, ali da to treba da bude pitanje konsenzusa i pitanje zajedničkog predloga".

"Generalna skupština je prebacila dijalog Beograda i Prištine na evropski nivo i svaka nova promena formata bi podrazumevala novi razgovor o formatu, a sigurno da bi i Srbija imala da predloži neke druge članice koje nisu članice EU", rekao je Dačić za Glas Amerike.

Upitan koga bi Srbija pozvala on je rekao "Nekoga ko bi bio na našoj strani".

On je dodao da je tokom razgovora sa američkim zvaničnicima insistirao da se pronađe "minimum zajedničkih interesa", a ne da se stvara slika da SAD i druge zapadne zemlje imaju interese koji su suprotni interesima Srbije.

"Takođe, i uloga drugih zapadnih zemalja bila ne da pritiskaju Srbiju da prizna Kosovo, već da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja koje bi uvažavalo interese i Srba i Albanaca na KiM", zaključio je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/MSP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track