EKSKLUZIVNI INTERVJU IVICE DAČIĆA: Jankoviću, ti si lud! Malo morgen bi bio premijer
Foto: Zorana Jevtić, Beta

Dačić šokiran idejom lidera PSG

EKSKLUZIVNI INTERVJU IVICE DAČIĆA: Jankoviću, ti si lud! Malo morgen bi bio premijer

Politika -

Taj ko je poverovao u njegovu priču je još luđi od njega. Pa ko bi njemu dao mesto u vladi? To je samo njegova fikcija, nema veze s mozgom

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić šokiran je zbog priznanja lidera Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića da je planirao da zatraži od šefa države Aleksandra Vučića da mu da mesto premijera! Kako Dačić kaže u intervjuu za Kurir, prvo je mislio da se neko šali i da Janković nije baš tako rekao. A onda se, priznaje, frapirao i „zabrinuo za njegovo mentalno zdravlje“.

foto: Dragana Udovičić

- Prvo sam imao sumnju da li je moguće da je to zaista rekao, ali sada kada je potvrdio za Kurir, prosto ne mogu da verujem da li je on pri čistoj svesti. I još se više pitam da li su pri čistoj svesti oni koji mu to veruju.

Ali čovek je to izgovorio i objasnio kako je došlo do takvog plana. Kako vama deluje to njegovo objašnjenje?

- Te priče da je trebalo da uđe u Vučićevu vladu i da je već nudio resore Draganu Šutanovcu i ostalima je samo njegova fikcija, nema veze s mozgom! Pa ko bi njemu dao mesto u Vladi?! Siguran sam sto posto da od Vučića nikada nije dobio takvu ili sličnu ponudu, to nema veze s realnošću. Janković je očigledno načisto lud! Mora da je odlepio kad je mogao da priča o ulasku u Vladu i podeli resora. A taj ko je u tu njegovu priču poverovao je još luđi od njega.

A šta da su Jankovićevi saradnici na toj tajnoj večeri prihvatili njegov predlog i da je on to javno ponudio Vučiću? Kakav bi bio odgovor?

- Malo sutra bi on ušao u Vučićevu vladu! Ajte, molim vas, pa to su najobičnije fikcije i gluposti i ne mogu to ni da komentarišem.

foto: Beta

Janković je hteo da ponudi koncentracionu vladu u kojoj bi praktično bile sve partije... Tvrdi da bi se time sprečilo klizanje u diktaturu. Nije vam to objašnjenje smisleno?

- Smisleno? Da li se i vi sada šalite? Koncentraciona vlada se pravi u vreme parlamentarne ili društvene krize. Imamo ovakvu situaciju - Vučić pobedi na predsedničkim izborima ubedljivo u prvom krugu. I sad on da pravi s Jankovićem koncentracionu vladu? Pa, ljudi, je li to moguće, što bi rekao Mladen Delić. Malo morgen!

Da se uozbiljimo... Šta mislite, koja mu je prava pobuda bila da predloži tako nešto?

- Rekao bih da je stvarno umislio da je toliko jak da može da natera Vučića na to.

Posle svega što se desilo u Jankovićevom pokretu poslednjih dana, pa i ovog priznanja, na koliki rejting PSG može uopšte da računa?

- Mislim da je izvršio političko samoubistvo.

Pretpostavljam da ste se čuli s Vučićem i prokomentarisali Jankovićevu ideju. Iskreno nam recite - da li se smejao ili možda krstio?

- I jedno i drugo. I Vučić i ja se siti ismejasmo, kidamo se od smeha zbog njegove puste želje.

foto: Filip Plavčić

Srđan Škoro

UMISLIO DA JE LIDER OPOZICIJE I DA MOŽE DA PREGOVARA S VUČIĆEM

Srđan Škoro, bivši član Predsedništva PSG, kaže da od ideje „Apela 100“ nije ostalo ništa.

- Janković se uživeo u to da je tih 600.000 glasova osvojio sam, nije shvatio da je bukvalno na „lotu“ dobio tih 16 odsto. Mislio je da je „loto“ izvlačenje svake nedelje, a nije. Umislio je da je lider opozicije, da on može da pregovara, pošto mu je Vuk Jeremić rekao da je on taj koji vuče bele figure i određuje pravila - kazao je Škoro u intervjuu za Espreso. Na pitanje kako vidi metaforu o prozoru i provetravanju, kazao je:

- Janković nije duhovit čovek i nije šarmantan. Kad god je pokušao da bude duhovit i šarmantan, ispao je glup u društvu.

Zgranuti... Joksimović, Ljajić i Knežević, foto: Fonet/Aleksandar Levajković, Beta/Milan Obradović, Dado Đilas

Podsmeh… Ministri o planu lidera PSG da traži mesto premijera

PA OVO JE FATAMORGANA

Jankovićevu ideju o koncentracionoj vladi sa SNS s podsmehom su dočekali i ostali ministri.

Rasim Ljajić podseća da su njega svi napadali kada je postao Vučićev koalicioni partner, a da se sada pokazalo da nema tog ko ne bi ušao u Vladu.

- Kao što vidimo, svi mole boga da budu pozvani u Vladu. Doduše, neko to prizna i kaže, a neko prećutno priželjkuje - kaže Ljajić, dok ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović navodi da lider PSG neozbiljno shvata politiku.

Prema rečima Gorana Kneževića, Janković se očito preigrao, jer se funkcije crpe iz izbornih rezultata:

- I tata bi, sine... Odakle mu samo ta genijalna ideja? Fatamorgana!

Slavica Đukić Dejanović, kaže da „politika podrazumeva minimum iskrenosti prema saradnicima i biračkom telu, što je izostalo u slučaju Jankovića“.

foto: Kurir

K. Blagović - J. Velinović - Foto: Zorana Jevtić; Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Smeta li NATO saradnja Srbije sa Rusima? Novinar Kurira pitao Stoltenberga ono što drugi nisu smeli!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track