FABRICI: EU traži od Srbije da nastavi realizaciju Plana od 7 tačaka, koji su predložili Albanci
Foto: T.S.

očekivanja

FABRICI: EU traži od Srbije da nastavi realizaciju Plana od 7 tačaka, koji su predložili Albanci

Politika -

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Bujanovcu da Evropska unija pažljivo posmatra jug Srbije. On je istakao i da EU smatra da je veoma važno da se nastavi sa sprovođenje Plana od sedam tačaka koji je na predlog albanskih partija iz Bujanovca i Preševa, Vlada Srbije usvojila u junu 2013.godine.

Fabrici je posle sastanka sa predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem rekao da će Evropska unija podržati primenu Plana od sedam tačaka i nastavak dijaloga između Vlade Srbije i albanskih političkih predstavnika iz Bujanovca i Preševa.

"Ovo je moja prva poseta Bujanovcu i drago mi je što mogu da čujem različita mišljenja. Sa velikom pažnjom EU posmatra politički razvoj na ovom području i jako je bitno da se nastavi sa poštovanjem prava nacionalnih manjina. U širem smislu u EU smo svi mi nacionalne manjine i moramo raditi na tome da stvorimo takvo okruženje da se svi osećaju poštovano i kao da su kod kuće", kazao je Fabrici.

Fabrici je rekao da je "to što je za Dan opštine Bujanovac izabran 9. maj, pokazuje da je taj grad posvećen ulasku u Evropsku uniju, jer je to važan dan za EU" - Dan Evrope.

Predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je novinarima da je lokalna samouprava posvećena razvoju opštine i unapređenju prava manjina, i da zna da je sve to moguće ostvariti u procesu evrointegracija.

"Zatražio sam od ambasadora da ohrabri Vladu Srbije da pospeši realizaciju Plana od sedam tačaka, koji je posvećen unapređenju prava Albanaca, na osnovu domaćeg zakonodavstva kao i zakonodavstva Evropske unije, kako bi se stvorila situacija u kojoj bi se manjine osećale lagodno i mogle da ostvaruju svoja prava", rekao je Kamberi.

Kamberi je rekao i da je lokalna vlast zainteresovana za novi program Evropske unije, EU-Pro, sa čijom se realizacijom počinje u 2018. godini, a preko koga će biti moguće dobiti bespovratna sredstva iz fondova EU za unapređenje života građana opštine Bujanovac.

(Kurir.rs/Beta)

Foto S.T.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Smeta li NATO saradnja Srbije sa Rusima? Novinar Kurira pitao Stoltenberga ono što drugi nisu smeli!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track