ŠEF DELEGACIJE EU: Srbija odradila puno posla, uskoro otvaranje novih poglavlja
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

napredak

ŠEF DELEGACIJE EU: Srbija odradila puno posla, uskoro otvaranje novih poglavlja

Politika -

BEOGRAD - Srbija je u prethodnim godinama odradila jako puno posla na ekonomskom planu, postoji politička dinamika u procesu pristupanja EU, ali reforme moraju da se nastave kako bi išla dalje i otvorila nova poglavlja, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Ilustrujući ostvareni napredak ciframa, koje su, prema njegovim rečima, sve bolje, Fabrici je rekao da se izvoz Srbije u EU u proteklih sedam godina gotovo utrostručio sa 3,2 milijarde evra na 8,8 milijardi evra u prošloj godini.

Kompanije iz država članica EU u Srbiji već zapošljavaju 200.000 građanja, a EU je od početka pokretanja procesa pregovora, putem grantova, ulila u Srbiju oko tri milijarde evra u proteklih 15 godina.

"Moja poruka je - imamo političku dinamiku, imamo vremenski okvir, što će biti povezano sa procesom kredibilnih reformi u regionu Zapadnog Balkana. Kada je reč o Srbiji, cifre su sve bolje, ali moja poruka je da ne treba biti pasivan i da reforme moraju da se nastave i da vode Srbiju dalje i napred", istakao je Fabrici na konferenciji "Investiranje u evropsku budućnost Zapadnog Balkana".

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Najavio je da će Srbija uskoro otvoriti nova poglavlja u procesu pristupanja EU i ukazao na potrebu reformisanja državne uprave, što je Srbija pokrenula, kao i na značaj reformi koje se odnose na vladavinu prava, jer je to "izuzetno kompleksna oblast o kojoj bi Srbija trebalo da krene da pregovara, a ne da je ostavi za kraj".

"Srbija ne treba da sprovodi reforme zbog EU, već zbog interesa građana, kako bi se poboljšao život ljudi", naveo je Fabrici, dodajući da reforme zahtevaju angažovanje svih činilaca u društvu.

U februaru će, kako je najavio, biti objavljena strategija za Zapadni Balkan.

Konferencija, koju su organizovali Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret uz podršku Evropske investicione banke (EIB), posvećena je ulozi, direktnoj koristi i transformativnoj snazi EIB u procesu evropskih integracija i načinima za prevazilaženje prepreka u procesu reformi i evropeizaciji Zapadnog Balkana.

Diskusije se vode u okviru tri panela: reforme javnih politika i promene političkog konteksta u svrhu evropskih integracija, Agenda povezivanja, i održivi razvoj.

Istovremeno, ovo je prilika za susret između predstavnika civilnog društva, privrede i kreatora javnih politika, ističu organizatori skupa.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track