BESNI RATI IZMEĐU VLADAJUĆIH STRANAKA I DEMOKRATA: Milojičić ih optužio da su krivi za sankcije i rat, oni tražili kaznu
Foto: Marina Lopičić

haos u skupštini

BESNI RATI IZMEĐU VLADAJUĆIH STRANAKA I DEMOKRATA: Milojičić ih optužio da su krivi za sankcije i rat, oni tražili kaznu

Politika -

Poslanici SNS i SPS burno su danas reagovali na otpužbe poslanika DS Radoslava Milojičića o tome ko je odgovoran za lošu ekonomsku situaciju, pa su zato insistirali da mu predsedavajući sednici Vladimir Marinković izrekne opomenu. Milojičić je, naime, rekao da su dugovi Srbije nastali tako što je vlast 90-tih godina 20. veka opljačkala i uništila zemlju.

"Nas su zbog vas bombardovali, uveli ste nam sankcije. Bili smo odsečeni od sveta. To je politika vas, Tomislava Nikolića, Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, crveno-crne koalicije koja je u crno zavila sve građane Srbije", rekao je Milojičić.

Naveo je da će predloženi budžet za 2018. doneti dobro "samo tajkunima i lopovima iz SNS".

"Vi krojite budžet da napuni džepove Zvonku Veselinoviću i ostalim kriminalcima iz SNS", naveo je Milojičić, posle čega mu je Marinković isključio mikrofon i poručio da neće dalje tolerisati takve reči i kvalifikacije, ali mu tada nije izrekao opomenu.

Burno je reagovao šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović koji je zamolio Marinkovića da uvede sednicu u "legalne tokove", te naveo da je predsedavajući morao da reaguje na izlaganje poslanika Milojičića.

Navodeći da nikada ranije nije tražio da se neki poslanik kazni, ali da sada traži kažnjavanje Milojičića, Martinović je rekao da je Milojičić izgovorio reči koje se ne izgovaraju "ni u onom najekstremnijem delu" hrvatskog Sabora ili skupštine BiH.

"Mislim da takve reči nisu izgovorene ni sada kada je Hrvatska donosila zakon o braniteljima i učesnicima u domovinskom ratu. On je čovek skoro citirao taj zakon - Vi Srbi, vi ste izvršili agresiju na Hrvatsku. Izvršili ste agresiju na BiH. Zbog vas su uvedene sankcije. Zbog vas je bilo NATO bombardovanja 1999. U prevodu to znače reči Milojičića", kazao je Martinović.

Obratio se predsedavajućem i rekao da sednica neće biti nastavljena ukoliko Milojičić ne bude sankcionisan.

"Ja vam kažem, poslanici SNS će se svi javljati po Poslovniku ako ne reagujete, jer ovo nije uvreda za SNS, ovo je uvreda za državu Srbiju i srpski narod", rekao je Martinović, te dodao: "Niti smo mi izvrši agresiju na bilo koga, niti smo odgovorni za NATO bombardovanje, niti smo odgovorni za sankcije. Politika velikih sila je odgovorna za raspad bivše Jugoslavije, ne Srbija, ne srpski narod, a pogotovo ne SNS".

Pridružio se i zamenik šefa poslaničke grupe SPS Neđo Jovanović koji je rekao da je takvo ponašanje (Milojičića) kontinuitet opozicije na skupštinskim sednicama koje "ne liče ni na šta kada čujete ovakav vokabular".

"Red je da se tom ponašanju stane na put. Predsedavajući, treba taj red da zavedete", rekao je Jovanović, navodeći da je opomena najmanje što može da se izrekne. U polemiku se uključio i poslanik SRS Milorad Mirčić navodeći da već duže poslanici prisustvuju farsi, te da se vodi rasprava o uslovno rečeno dve političke opcije koje su u suštini iste.

Pozivajući se, kako kaže, na dirljiv govor Tomislava Nikolića kada je rekao "poraslo dete, osamostalilo se", Mirčić je rekao da su "žuti napravili to (SNS) dete" i da je sada ono počelo da "vam vraća", te poručio da DS sada koristi Skupštinu za svoje frustracije i "iskaljivanje" jer je njihov tadašnji predsednik Boris Tadić napravio SNS.

"Nemamo nameru da prisustvujemo ovoj farsi, javnost vidi da ste vi jedno telo, a dve glave. Isto mislite, isto radite i nema razloga da nas zadržavate u raspravi o ovoj veoma ozbiljnoj temi koja se zove zakon o budžetu", rekao je Mirčić.

Poručio je predsedavajućem da vodi sednicu tako da se govori o dnevnom redu, a DS i SNS da probaju da svoje odnose reše van skupštinske sale, te da odu kod "istog gazde koji će im pomoći da se izmire".

Vladimir Marinković je rekao da je tražio stenografske beleške obraćanja Milojičića kako bi utvrdio tačno šta je rečeno, a na dobacivanje Milojičića iz klupe da je "politički stav da je zbog vas bombardovana zemlja", Marinković je rekao da sada stvarno mora da mu izrekne opomenu zbog dobacivanja, ali i zbog onog što je prethodno rekao.

"Stvarno ne želim danas nikog da kažnjavam. Sada sam to morao da uradim zato što se stvarno ne ponašate adekvatno", rekao je Marinković Milojičiću i naveo da moramo da imamo mir na sednici i normalnu i korektnu atmosferu.

Inače, tokom polemike, poslanici su jedni drugima nadevali nadimke, pa su tako poslanici vlasti za Milojičića govorili "Kenojičić", "Hajnekena", "veselko iz Palanke", za Balšu Božovića iz DS "vikar Dragana Šutanovca", dok je Vladimira Orlića iz SNS poslanica SRS Nataša Jovanović nazvala "Mister Bin".

Nakon te polemike, određena je redovna jednočasovna pauza, posle koje je nastavljena rasprava o predloženom budžetu za 2018. godinu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Stefan Jokić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Novi incident u Skupštini Srbije! Pogledajte kako je Obradović gađao Martinovića mišem!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track