EKSKLUZIVNI INTERVJU ALEKSANDRA VUČIĆA: Francuska se vraća u Srbiju na velika vrata!
Foto: EPA

Predsednik Srbije o susretu s Emanuelom Makronom

EKSKLUZIVNI INTERVJU ALEKSANDRA VUČIĆA: Francuska se vraća u Srbiju na velika vrata!

Politika -

Važno je da se vežemo za Francusku, kao što je to slučaj sa Nemačkom, i onda nećemo imati nikakve bojazni u budućnosti. Kada se poseta Makrona realizuje, mislim da ćemo imati još mnogo toga što će nas vezivati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u ekskluzivnom razgovoru za Kurir ispričao kako je izgledao susret u četiri oka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, ali i njegovom suprugom Brižit.

On ističe koliko poseta Makrona, koju je potvrdio za sledeću godinu, može da pomogne Srbiji na evropskom putu, ali i navodi s kojim je još državnicima imao prilike da razgovara i koliko su kontakti na najvišem nivou važni za našu zemlju. Vučić je opisao i kako je izgledao razgovor sa Srbinom iz Francuske koji je zaustavio saobraćaj kad ga je video.

Učestvovali ste na samitu svetskih lidera o klimatskim promenama. Bili ste jedini šef države sa zapadnog Balkana. Kakvi su vaši utisci posle razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom?

- Veoma je važno učestvovati na ovakvom samitu, ne samo zbog poplava i suša s kojima se suočavamo, a koje nedovoljno razumemo i malo se bavimo ovom veoma važnom temom. Imao sam prilike da s predsednikom Francuske razgovaram u četiri oka. Možete da mislite u kakvoj je gužvi on bio, ali sam uspeo da dobijem nekoliko minuta s njim nasamo. Nije bilo više vremena jer je još troje ili četvoro lidera takođe čekalo na prijem.

foto: Profimedia

O čemu ste razgovarali?

- O našim bilateralnim odnosima. Francuska je uz Nemačku vodeća snaga Evropske unije. Naravno, bilo je reči o našem evropskom putu, našim ekonomskim bilateralnim odnosima. Naša trgovinska razmena se uvećava iz godine u godinu. Prošle godine iznosila je 900 miliona evra, ove godine ići će do milijardu. Ali mi time nismo zadovoljni, želimo da ona bude još veća, a posebno naš izvoz u Francusku, koji je ove godine porastao za 17,8 odsto. Takođe, hoću da kažem da smo razgovarali o novim investicijama Francuske, pričali smo o interesovanju francuskih kompanija za Aerodrom Beograd, „La Farž“ i „Meridijanu“, i onom što je već urađeno u vezi s preradom otpada u Vinči. To će biti najveća investicija u privatno-javnom partnerstvu u celom regionu tog tipa - oko 300 miliona evra je vrednost investicije. Dakle, Francuska se polako, ali sigurno vraća ne samo na zapadni Balkan već i u našu Srbiju, što me posebno raduje. Razgovarali smo i o drugim stvarima.

Kojim konkretno?

- Predsednik Makron mi je potvrdio da će pre leta doći u Srbiju.

Koliko je to važna poseta, s obzirom na to da će se dogoditi na tom nivou prvi put posle 18 godina? Da li Francuska može da bude naš jak saveznik na putu ka EU? Kakva su vaša očekivanja?

- Naša očekivanja su velika. Kao što vidite, ekonomska saradnja raste i napreduje. Francuska ima sve veći interes u Srbiji, i to ne samo ekonomski već i politički. Važno je da se vežemo za Francusku kao što je to slučaj s Nemačkom, onda nećemo imati nikakve bojazni u budućnosti. Na ozbiljan način želim da kažem nešto što je izvanredno za Srbiju. Ako 2018. poseti Srbiju, a danas mi je to lično potvrdio predsednik Makron, i to ne u kurtoaznom razgovoru, već smo na ozbiljan način govorili o datumima, kad se ta poseta realizuje, mislim da ćemo imati još mnogo toga što će nas vezivati. Svaka nova investicija u našu zemlju i dolazak svake nove uspešne kompanije u našu zemlju je uspeh, znači veći interes Francuske za napredak Srbije. Pa neće ona da seče grane na kojima sedi. Ako sve to ojačamo značajnim političkim vezama, to znači da ćemo uspeti da obezbedimo i te kako bitnu i važnu francusku podršku.

Da li takva vrsta kontakta na najvišem nivou može ubrzati naš evropski put?

- Da, to je ključna stvar za naš evropski put, ali i za naš ekonomski oporavak.

Prva dama Francuske oduševila Vučića... Brižit Makron , foto: EPA

Da li ste imali priliku da razgovarate s Makronovom suprugom Brižit?

- Da.

O čemu ste razgovarali?

- Dobro, bio je to kurtoazan razgovor. Video sam da je reč o veoma ozbiljnoj, vrlo inteligentnoj i obrazovanoj ženi i nadam se da ćemo imati prilike da u budućnosti još više i još češće razgovaramo. Čini mi se da bi trebalo da uključimo i nju i svakog drugog ko bi Srbiji mogao da pomogne na različite načine.

Na koji način bi ona mogla da pomogne Srbiji?

- Video sam da je veliki broj lidera koristio priliku da se približi supruzi gospodina Makrona. Ja nisam imao toliko prilike da razgovaram, ali ono kratko vreme koje smo pričali uspeo sam da kažem nekoliko lepih reči o našoj Srbiji.

foto: Predsedništvo

Šta je Makronova supruga na to odgovorila? Da li je imala prilike da nešto čuje o Srbiji?

- Ona je dobro znala i s kim razgovara, a posebno je znala iz koje zemlje dolazim. Srbija nije nepoznata za nju.

O čemu ste razgovarali s ostalim zvaničnicima?

- Razgovarao sam s mnogo važnih ljudi, s mnogo premijera, predsednika, recimo, iz Afrike, Azije, Australije i Okeanije... S mnogima sam razgovarao o Kosovu i Metohiji, s mnogima o ekonomskoj saradnji. Pripremamo već za sledeću godinu jednu veliku afričku turu, za koju mislimo da je od izuzetnog značaja za našu zemlju.

U političkom smislu? Rekli ste da ste razgovarali o Kosovu i Metohiji, a te afričke zemlje su možda i ključne u nepriznavanju. Imali smo i dva opoziva priznanja...

- Mislim da ćemo u budućnosti imati još povlačenja priznanja. Ali je važno pre svega da čvrsto držimo naše saveznike, ljude koji su dosad bili na našoj strani. Verujem da ćemo u tome uspeti.

foto: EPA, Predsedništvo Srbije

Trend među političarima

NE BIH JA PRAVIO SELFIJE, ALI...

Imali ste i neformalni deo, slikali ste selfije s državnicima ostalih zemalja, što je postao trend među političarima.

- Ne bih ja pravio selfije nikada, nego nije bilo nikoga ko bi slikao bilo šta jer je bilo dozvoljeno samo predsednicima, premijerima i šefovima velikih međunarodnih organizacija da dođu u Jelisejsku palatu. I onda smo se mi šalili i zajedno pravili selfije Kristijan i ja, posle toga i na brodu s premijerom Luksemburga. To je silom prilika nastalo i ne mogu mnogo da se hvalim. Vidi se da ne umem da slikam, nisam baš naročito vičan ni da podignem ruku, nego slikam iz žablje perspektive. To samo govori da nisam mnogo ni moderan, nego sam staromodan.

foto: Kurir

Novi broj

ŽIVOTNA ISPOVEST RADE MANOJLOVIĆ ZA GLOSSY: Majka mi je umirala na rukama

I ove srede Kurir vam poklanja najtiražniji magazin o poznatima

U novom broju magazina Glossy pročitajte životnu ispovest Rade Manojlović o teškom periodu kroz koji je prošla kada joj je preminula majka.

Nenad Knežević Knez otkriva kakvo iznenađenje mu je priređeno za 50. rođendan, a specijalno za Glossy Marija Kilibarda priča o svojoj novoj životnoj fazi.

Živite život poznatih, čitajte Glossy!

Sandra Mališić - Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Pet činjenica koje niste znali o Emanuelu Makronu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja