HAG DANAS O ŠEŠELJU, A ON IM IZ BEOGRADA PORUČUJE: Prenos iz Haga da gledam? Ne pada mi na pamet! U to vreme ručam, pa dremam!
Foto: Printscreen

Haško tužilaštvo će zatražiti da se lider radikala proglasi krivim

HAG DANAS O ŠEŠELJU, A ON IM IZ BEOGRADA PORUČUJE: Prenos iz Haga da gledam? Ne pada mi na pamet! U to vreme ručam, pa dremam!

Politika -

BEOGRAD - Ko bi mene branio bolje od samog sebe! Ima i boljih pravnika ali, nažalost, nisu živi - izjavio je jutros lider radikala Vojislav Šešelj uoči današnjeg žalbenog pretresa u Hagu u okviru kog će tamošnje tužilaštvo zatražiti ukidanje oslobađajuće presude.

- Odbio sam da na današnjem ročištu učestvujem i putem video-linka, optužba će imati sat vremena da iznese svoj zahtev, a onda su i za mene predvideli sat koji će ostati neiskorišćen jer mene tamo nema - rekao je Šešelj uz smeh dodajući da ga mimo njegove volje tamo zastupa dodeljena američka advokatica koja će braniti njegove interese uz opasku da "doduše ništa loše nije našao o njoj".

foto: Filip Plavčić

On je rekao i da se u Hag ne vraća ni po koju cenu iako su mu nudili i da dođe i da učestvuje putem video-linka.

- Ja imam skrivene adute u rukavu i njih čuvam, što bih im ja te adute tek tako predao na tacni - rekao je Šešelj.

On je i jutros, gostujući u jutarnjem programu TV Pink, još jednom naglasio da čvrsto ostaje pri svom stavu da je Haški sud loš iako ga je oslobodio, te da nikakvog genocida nije bilo ni u Srebrenici, niti igde drugde u BiH. On je dodao i da je Haški sud do te navodne brojke od 7.000 ubijenih u Srebrenici došao dodajući joj sve mrtve muslimane koji su poginuli tokom proboja.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Na pitanje hoće li gledati današnji prenos iz Haga, Šešelj je uz smeh rekao da mu ne pada na pamet!

- Znate, ja sam u Hagu tokom tih 12 godina navikao da veoma rano ručam, a posle toga i da dremnem, tako dan podelim i od jednog napravim dva!

Podsetimo, danas se pred Haškim sudom održava ročište po žalbenom postupku u toku kojeg će Haško tužilaštvo u 13 sati zatražiti od veća da Šešelju ukine oslobađajuću presudu, proglasi ga krivim i osudi ga na 28 godina robije.

Na pitanje poznaje li sudijsku petorku koja će danas odlučivati o žalbi na njegovu oslobađajuću presudu, Šešelj je rekao da Teodora Merona vrlo dobro poznaje, kao i da je s njim bio i u konfliktu, a da tog četvrtog novog dodeljenog ne poznaje. Za sudiju Alfonsa Orija je rekao da je nacista.

foto: Printscreen

- Kad sam se otarasio tog Federika iz Danske dodelili su mi sudiju iz Senegala koji se pokazao kao veoma dobar i savestan sudija koji je dobro proučio spise, čak je tražio i dodatno vreme za to... Dobio sam poštenog sudiju umesto nepoštenog, a dotad je bilo 2:1 protiv mene - dodao je lider radikala.

Govoreći o samoubistvu haškog osuđenika Slobodana Praljka, on je ponovio da je njegova odluka junački čin. Šešelj je zaključio da njegova oslobađajuća presuda smeta svim srpskim neprijateljima.

(Kurir.rs/SĐP/Pink/Foto: Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Čovek koji je pobedio Haški tribunal: Najpotpunija biografija Vojislava Šešelja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja