POČEO ŽALBENI PRETRES U SLUČAJU ŠEŠELJ, ALI BEZ ŠEŠELJA: Tužilaštvo iznosi argumentaciju
Foto: Printscreen

lider srs ostao u srbiji

POČEO ŽALBENI PRETRES U SLUČAJU ŠEŠELJ, ALI BEZ ŠEŠELJA: Tužilaštvo iznosi argumentaciju

Politika -

Žalbeni pretres na suđenju lideru radikala Vojislavu Šešelju počeo je danas prema rasporedu koji je izdalo žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove

Pretres je počeo uvodnim izlaganjem predsedavajućeg sudije.

Šešelja po službenoj dužnosti zastupa branilac imenovan kako bi se obezbedilo da njegova proceduralna prava budu poštovana, ali ne sme da se meša u suštinu procesa.

Lider SRS Vojislav Šešelj ponovio je da neće prisustvovati žalbenom pretresu niti ga, kako kaže, taj tribunal više interesuje.

Portparolka Mehanizma za međunarodne krivične sudove UN u Hagu Helen Eglston rekla je prošlog meseca da očekuje da će Šešelju koji je prvostepeno oslobođen svih optužbi, žalbena presuda biti doneta u prvoj polovini iduće godine.

Podsetimo, Pretresno veće III Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je 31. marta 2016. Šešelja oslobodilo krivice po svih devet tačaka Optužnice kojom su mu stavljani na teret zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Optužnicom se navodi da je Šešelj, između ostalog, počinio ove zločine uključujući i kroz učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva iz delova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine u Srbiji.

Tužilaštvo je 2. maja 2016. godine Mehanizmu podnelo svoju najavu žalbe na Presudu Pretresnog veća MKSJ. U skladu sa članom 2(2) Prelaznih odredbi Mehanizam je nadležan za žalbene postupke proistekle iz predmeta vođenih pred MKSJ za koje je najava žalbe podnesena 1. jula 2013. ili nakon tog datuma.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Čovek koji je pobedio Haški tribunal: Najpotpunija biografija Vojislava Šešelja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track