ŠOKANTNO Slaviša Lekić: Anu Brnabić zaposeli duhovi
Foto: Marina Lopičić, Beta

Napad premijerke na novinare izazvao buru

ŠOKANTNO Slaviša Lekić: Anu Brnabić zaposeli duhovi

Politika -

Predsednica Vlade na Javnom servisu napala sedmu silu zbog toga što istražuje njenu imovinu, kao i imovinu ostalih funkcionera. Medijska javnost oštro osudila ovakve izjave

Premijerka Ana Brnabić nije mogla da sakrije koliko je kivna na novinare koji istražuju njenu imovinu, pa je na medijske kuće koje objavljuju takve priče zalepila omalovažavajuću etiketu i nazvala ih „takozvanim istraživačkim medijima“.

Predsednici Vlade bilo je posebno smešno kada je u emisiji „Upitnik“ na RTS odgovarala na pitanja o privatnoj firmi „Enerdži inovejšn“, koju je prenela na svoju devojku Milicu Đurđić, o čemu je Kurir već pisao.

- Nisam vlasnik te kompanije. Nemam nikakve veze s njom. Tu firmu sam napravila dok sam još bila u privatnom energetskom sektoru i ona ima jedan konsultantski ugovor u sferi energetike koji je vredan 3.000 evra mesečno, sa svim porezima i doprinosima - tvrdi Brnabićeva.

foto: Zorana Jevtić

Vadila se

Kako je objasnila, firmu je otvorila baš zbog tog jednog ugovora kako bi državi platila poreze i doprinose, „da ne bi bila konsultant nekome i dobijala na ruke 3.000 evra“.

- Profit je mesečno verovatno oko 1.000 evra i kojekakvi istraživački novinar sada optužuje da se profit firme duplirao zato što je, na primer, napravljena u junu neke godine, a tokom cele sledeće je imala profit. Ima jedan ugovor, neka svi to provere. A pisalo se da sam milione vrtela - žalila se premijerka.

Transparentno

Inače premijerka je istakla da se zalaže za donošenje zakona o poreklu imovine.

- Moja imovina je u potpunosti transparentna i jedva čekam taj zakon... Jer u ovom trenutku imamo razne takozvane istraživačke medije koji kako god hoće, bez ikakve odgovornosti i bez da bilo ko njih pozove na odgovornost, kopaju po imovini funkcionera, što je u potpunosti OK, porodica, pošto oni sami u skladu sa svojim željama i razmišljanjima određuju šta je bliža, a šta je dalja porodica. Evo, nije mi jasno zašto nije objavljena imovina, recimo, moje najbolje prijateljice zato što sam možda na nju nešto prenela - izjavila je Brnabićeva.

Medijska javnost je burno reagovala na premijerkin nastup na RTS. Predsednik NUNs Slaviša Lekić zgranut je njenim izjavama.

- Deluje mi kao da su premijerku zaposeli duhovi pričljivog Ivana Tasovca i objektivnog Nebojše Krstića- rekao je on i dodao: - Slutim, međutim, da nije daleko dan kad će progovoriti kako zaista misli, a taj čin, osim odlaska iz premijerske fotelje, označiće i potpuno novi stajling: crna majica ispod belog sakoa, na kojoj će pisati: „Oprostite mi moju ružnu prošlost“.

foto: Fonet

Jelisaveta Vasilić

OBAVEZA JE NOVINARA DA ISTRAŽUJU IMOVINU

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić kaže da premijerkino objašnjenje o njenoj imovini i imovini drugih funkcionera nije nimalo ubedljivo:

- Savetu i meni je sve sukob interesa. Dakle, i ako neko prenese vlasništvo firme na nekoga s kim je u zajednici, smatram da se nije oslobodio te imovine. Nevažno je da li je reč o ženi ili devojci, važno je da živi s tom osobom i, kolokvijalno rečeno, deli novčanik. Premijerka nema razloga da se ljuti, jer je obaveza novinara da istražuju korupciju, kriminal, imovinu, raspolaganje javnom svojinom...

Reagovanja

Stevan Dojčinović, Krik

U SVE SE MEŠA

Političari njenog ranga ne bi smeli da iznose takve stavove o novinarima. Brnabićeva često komentariše šta bi novinari trebalo, a šta ne bi trebalo da rade i ponovo se meša u ono u šta se ne razume.

Branko Čečen, CINS

PRAVI SE DA NE ZNA

Ne znam da li je gore da premijerka ne zna zakon ili se pravi da ne zna zakon koji se bavi istraživanjem imovine političara i osoba koje su povezane s njima.

Ivana Kljajić - Foto: Fonet; Marina Lopičić; Beta; Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Građani Srbije jedu pokvareno meso, suhomesnate i mlečne proizvode! Država svesno ne uništava neispravnu hranu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track