icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

SKUPŠTINA USVOJILA NIZ NOVIH ZAKONA: Povećana pomoć za prvo dete, prošireno pravo na porodiljski dodatak, olakšice za zapošljavanje mladih
Foto: Nebojša Mandić

porezi, pdv, takse, javni dug...

SKUPŠTINA USVOJILA NIZ NOVIH ZAKONA: Povećana pomoć za prvo dete, prošireno pravo na porodiljski dodatak, olakšice za zapošljavanje mladih

Politika

BEOGRAD - Skupština Srbija usvojila je danas Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim je predviđeno povećanje jednokratne pomoći za prvo dete sa 39.000 na 100.000 dinara.

 

Zakonom je proširen obuhvat žena koje imaju pravo na porodiljski dodatak.

Pravo na porodiljski dodatak imaće i žene angažovane na ugovor o delu i ugovor o privremenim i povremenim poslovima, preduzetnice i poljoprivrednice, koje do sada nisu imale to pravo.

 

foto: Zorana Jevtić

Skupština je usvojila i set poreskih zakona.

 

Izmene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrednost propisuju da građani Srbije koji kupuju prvi stan imaju pravo na povraćaj PDV i u slučaju kada je ta nekretnina pod hipotekom.

 

Kupac stana koji je do dana stupanja na snagu ovog zakona kupio stan kao hipotekovanu nepokretnost, odnosno u izvršnom postupku, i ugovorenu cenu stana sa PDV u potpunosti isplatio prodavcu uplatom na odgovarajuće račune u skladu sa zakonom, a koji na osnovu podnetog zahteva nije ostvario refundaciju PDV po osnovu kupovine prvog stana, ima pravo da nadležnom poreskom organu podnese novi zahtev za refundaciju PDV po osnovu kupovine prvog stana.

 

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica kojima se pojednostavljuje otpis nenaplativih potraživanja po osnovu kredita odobrenih fizičkim i pravnim licima, takozvanih problematičnih kredita.

 

foto: Stefan Jokić

Izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koje su takođe usvojene, propisuje se da neoporezovani deo zarade radnika, umesto 11.790 dinara, od 1. januara naredne godine bude 15.000 dinara.

Izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje produžava se primena postojećih olakšica za zapošljavanje novih lica do 31.decembra 2019..

 

Uvodi se i nova olakšica prilikom zapošljavanja mladih kada započnu sopstveni posao, kroz oslobađanje od plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kao i poreza, na zarade u prvim godinama poslovanja, odnosno u godini osnivanja i u narednoj godini.

 

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o republičkim administrativnim taksama omogućeno je da sve takse koje su donete u toku ove godine budu na jednom mestu.

 

Izmene i dopune Zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana, koje su poslanici usvojili, predviđaju isplatu štediša sa prostora cele bivše Jugoslavije, u periodu od 31. avgusta 2019. godine do 29. februara 2024.

 

foto: Stefan Jokić

Skupština Srbije potvrdila je i dva sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Sporazum između Vlade Srbije i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge.

 

Platni razredi u javnom službama od 2019. godine

Skupština Srbije usvojila je danas zakone kojima se se uredjuje položaj zaposlenih u javnim službama, a primena platnih razreda odlaže se do 2019. godine.

 

Usvojeni su Zakon o zaposlenima u javnim službama, izmene i dopune Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave i o sistemu plata zaposlenih u javnim službama, kao i zakoni o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinicama lokalne samouprave.

 

Zakon o zaposlenima u javnim službama uredjuje položaj i vrednovanje rada javnih službenika. Ovaj zakon je deo reforme javne uprave i kako je ocenjeno, omogućiće državi da bolje upravlja novcem, kadrovima i politikama i time podigne motivaciju zaposlenih za rad.

 

foto: Zorana Jevtić

Prvi put se uspostavlja osnov za celovito i analitičko praćenje onoga što javni sektor radi - troškova tog rada, strukture i broja zaposlenih. Predvidjeno je da primena ovog zakona počne od 1. januara 2019. godine.

 

Predlog Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinicama lokalne samouprave uredjuje platu, uvećanu platu, naknadu plate, naknadu troškova i druga primanja službenika i nameštenika u organima AP i JLS u skladu sa Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

 

Utvrdjuje koeficijente zvanja i položaja, uredjuje se napredovanje službenika i uvećanje plate po ovom osnovu, kao i druga uvećanja plate. Predvidjen je i postepeni prelazak na nov sistem plata kroz institut privremenog zadržavanja zatečene plate.

 

Zakon počinje da se primenjuje od 1. januara 2019. godine, izuzev odredbi o napredovanju koje se primenjuju od 1. januara 2020.

 

Izmenama Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru uvodjenje platnih razreda za zaposlene u javnim službama odlaže se do 1. januara 2019, a menja se matrica platnih grupa i platnih razreda, odnosno koeficijenata, uz zadržavanje predvidjenog raspona 1:7,5.

 

Ovom izmenom omogućava se izraženije vrednovanje poslova viših nivoa stručnosti u sistemu, veća mogućnost napredovanja najboljih zaposlenih i smanjuje se uočena kompresija plata.

 

(Kurir.rs/FoNet/Beta)

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI: Građani Srbije jedu pokvareno meso, suhomesnate i mlečne proizvode! Država svesno ne uništava neispravnu hranu?!

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...