(FOTO) VUČIĆ U MOSKVI: Predsednik Srbije s ministrima obišao park Zarjadje
Foto: Predsedništvo Srbije

sutra sastanak sa putinom

(FOTO) VUČIĆ U MOSKVI: Predsednik Srbije s ministrima obišao park Zarjadje

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u višednevnu postu Ruskoj Federaciji, tokom koje će se sastati i sa predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim će prisustvovati potpisivanju više bilateralnih sporazuma.

Predsednik je na početku posete zajedno sa ministrima Vlade Srbije obišao park Zarjadje, koji je otvoren u septembru ove godine i nalazi se u centru grada u blizini Crvenog trga i Kremlja na prostoru od 13 hektara.

foto: Predsedništvo Srbije

Prvi je gradski park izgrađen za poslednjih 50 godina a povodom 870 godina Moskve otvorili su ga predsednik Rusije Vladimir Putin i gradonačelnik Sergej Sobjanjin.

Zarjadje je dobilo ime po jednom od starijih delova drevne Moskve, koji je preživeo dosta transformacija u svojoj osmovekovnoj istoriji. U raznim istorijskim periodima Zarjadje je bio centar trgovine. Tu su bile smeštene ambasade, a bio je i sirotinjski kra. U dvadesetom veku planirano je da se izgradi oblakoder, jedna od sedam sestara (tzv. Staljinke), ali projekat nije završen i na postavljenom fundamentu izgrađen je 1967. godine hotel "Rusija", u tom momentu najveći na svetu.

foto: Predsedništvo Srbije

Kao deo novog plana urbanog razvoja Moskve, svečanom ceremonijom 9. septembra 2017. godine, otvoren je park Zarjadje, površine 35 hektara. Park je zamišljen tako da slavi raznolikost prirode Rusije, predstavljajući svaki njen klimatski deo: stepe, šume, močvare i tundru.

Park se nalazi u centralnom delu grada, na reci Moskva nedaleko od Kremlja, prvi je zeleni prostor ovih razmera formiran u poslednjih pedeset godina.

foto: Predsedništvo Srbije

U ovom parku primenjen je spečifični način popločavanja gde se kombinuju zelene i sive ploče koje se postepeno spajaju sa zelenilom.

U parku su formirane četiri mikroklime koje predstavljaju Rusiju. U parku je zasađeno više od milion biljaka, od kojih 760 stabala, 7.000 žbunastih biljaka i 27.700 kvadratnih metara travnjaka.

foto: Predsedništvo Srbije

Na teritoriji parka se nalaze objekti iz 16. veka, zgrada filharmonije, Muzej zvukova prirode, obrazovni centar, ledena pećina i dr.

foto: Predsedništvo Srbije

Vučić će tokom posete Moskvi predati orden supruzi Vitalija Čurkina, ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama koji je preminuo u februaru ove godine i kojem je bivši predsednik Srbije posthumno dodelio orden. Čurkin je važio za velikog prijatelja Srbije.

foto: Predsedništvo Srbije

U delegaciji koju predvodi Vučić je više ministara - šef diplomatije Ivica Dačić, ministar privrede Goran Knežević, ministar rada Zoran Đorđević, ministar odbrane Aleksandar Vučin, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar za tehnološke inovacije Nenad Popović.

(Kurir.rs/Foto: Predsedništvo Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja