ALEKSANDAR VUČIĆ: Putin se uključuje u dijalog o Kosovu!
Foto: Profimedia

Rusija će biti jedan od pregovarača između Srba i Albanaca

ALEKSANDAR VUČIĆ: Putin se uključuje u dijalog o Kosovu!

Politika -

Postigli smo neku vrstu dogovora u slučaju da bude pokušaja i namere da se širi format učesnika i posrednika u razgovoru između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine, ako bi Amerikanci hteli da postanu deo formata, potvrdio je predsednik Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić otkrio je na kraju trodnevne posete Moskvi da je Srbija dobila potvrdu predsednika Rusije Vladimira Putina da je ruska strana spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine ukoliko bude pokušaja i namere da se proširi format dijaloga i ako Vašington bude želeo da učestvuje u njemu.

- Postigli smo neku vrstu dogovora. Ako bude pokušaja i namere da se širi format učesnika i posrednika u razgovoru između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine, ako bi Amerikanci hteli da postanu deo tog formata... Pitali smo da li bismo smeli da kažemo da li bi se sa naše strane uključila Ruska Federacija i on je potvrdno odgovorio - izjavio je juče Vučić posle sastanka s predsednicom Saveta federacije Rusije Valentinom Matvijenko.

foto: AP

On je najavio će srpska strana tražiti da u pregovorima učestvuju Rusi ako Albanci budu želeli Amerikance u pregovorima kako bi ti pregovori imali validnost.

- Za nas je to logično, jer Rusija nije priznala jednoglasno priznanje Kosova. Samo tražimo ravnopravan odnos u tom pitanju. EU je za sada jedini posrednik u dijalogu i mi sa tim nemamo nikakav problem, ali ako neko hoće da uključi SAD, mi hoćemo i Rusiju - rekao je srpski predsednik.

foto: AP

Spekulacije

KONDOLIZA RAJS SA AMERIČKE STRANE

Albanska strana već duže vreme javno lobira da se u pregovore između Beograda i Prištine uključe Amerikanci. Tači je čak više puta ponovio da je o tome razgovarao s američkom stranom. U medijima se spekulisalo da bi specijalni pregovarač sa američke strane mogla da bude bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs u vreme dok je predsednik SAD bio Džordž Buš Mlađi.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija pozvati i Kinu da se priključi u tom pitanju, Vučić je naglasio da „još nema priče o tome da će se neko dodatno uključiti“.

- Dakle, naše je bilo da pitamo, jer vidim da albanska strana svakim danom insistira na uključenju Amerikanaca. Oni traže, niko to nije odobrio, niko ništa o tome nije rekao. Ako bi neko rekao da moraju da uđu Amerikanci, onda mora da uđe još neko. Mi smo pitali, Rusi su rekli: „Ako je to vaš interes, mi smo spremni da u tome učestvujemo“ - objasnio je Vučić.

Kako je rekao, Srbija o ovome nije mogla ranije da govori, jer nije imala zeleno svetlo Rusije.

- Sada ga imamo - zaključio je on.

Kremlj je juče odbio da komentariše navode o posredničkoj ulozi Rusije u pregovorima o Kosovu.

- Tema Kosova je ozbiljno obrađena tokom rusko-srpskih razgovora - izjavio je portparol Dmitrij Peskov.

foto: Zorana Jevtić

Vilijam Montgomeri

PRIŠTINA SLUŠA VAŠINGTON, BEOGRAD IMA JAKU VLADU...

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri smatra da je uloga SAD u Briselskom dijalogu, direktna ili „iza scene“, od vitalnog značaja jer je to jedini način da se izvrši pritisak na kosovske Albance, dok Beograd, kako ističe, ima snažnu Vladu, sposobnu da postupa mudro, na koju nije potrebno vršiti pritisak.

- SAD su jedini način da se izvrši pritisak na kosovske Albance. Na Srbiju nije potrebno da bilo ko vrši pritisak, jer je njena vlada pokazala da je sposobna da postupa mudro i pragmatično. To nije slučaj sa kosovskim Albancima - rekao je Montgomeri.

Putin je posle razgovora s Vučićem rekao da je tema bila i situacija na Balkanu i da je srpskom predsedniku preneo da će Moskva i dalje podržavati Srbiju u očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

- Što se tiče Kosova, polazimo od toga da situacija mora biti regulisana političkim putem na osnovu dijaloga dve strane u saglasnosti sa rezolucijom 1244 SB UN. Podržaćemo svako obostrano prihvatljivo rešenje do kog dođu Beograd i Priština - poručio je Putin.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je dobro da je Vučić otvorio ovo pitanje.

- Beograd ima odgovornost i prema Moskvi i prema Pekingu, jer dva veta u našu korist obavezuju. Druga je stvar da li će Moskva prihvatiti da uđe u tim posmatrača. Pre mislim da će se ići na uspostavljanje mehanizma javnih konsultacija između Srbije i Rusije o pitanju Kosova. Učešće Moskve u dijalogu bi značilo i preuzimanje odgovornosti - procenjuje Janjić, dok Dejan Vuk Stanković kaže da bi ovaj potez Rusije mogao da otkoči Briselski dijalog.

foto: Fonet, AP

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi smatra da bi bilo dobro da se u dijalog Beograda i Prištine, uz SAD, angažuje i Rusija.

- Time bi se pitanje odnosa Srbije i Kosova konačno rešilo. Ali na koji način i u kom obimu bi Vašington i Moskva bili uključeni, zavisi i od Brisela.

Priznanje

POČASNI DOKTORAT ZA VUČIĆA

Predsedniku Srbije juče je na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa (MGIMO) uručen počasni doktorat ovog univerziteta. Domaćini su Vučiću i srpskoj delegaciji poželeli dobrodošlicu na srpskom jeziku, a istakli su da između Srbije i Rusije postoje čvrste istorijske i diplomatske veze, podsećajući da one datiraju još iz 12. veka.

Na ceremoniji uručenja, Vučić je pred studentima govorio o istoriji Srbije, situaciji u regionu, odnosima sa susednim zemljama, kao i odnosima Rusije i Srbije. Zanimljivo je da su mnogi studenti postavljali pitanja na srpskom, pošto je to jedan od jezika koji se uče na MGIMO.

Kurir / Ivana Kljaić

Foto: Profimedia, AP, Zorana Jevtić, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track