VUK JEREMIĆ:  Rešenje za Kosovo ne bi ubrzalo put Srbije ka EU
Foto: Promo

konferencija o zapadnom balkanu

VUK JEREMIĆ: Rešenje za Kosovo ne bi ubrzalo put Srbije ka EU

Politika -

BEOGRAD - U ključnim državama Evropske unije ne postoji politička volja za prijem država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, rečeno je tokom diskusije "Globalni vetrovi promena i posledice na Zapadni Balkan", čiji je organizator Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Ni zemlje Zapadnog Balkana, ni Brisel nemaju hrabrost da konstatuju da su aktuelni problemi nepremostivi konvencionalnim sredstvima, izjavio je predsednik CIRSD Vuk Jeremić, uz ocenu da ono što se događa u Srbiji nije za pohvalu, što se tiče evropskih vrednosti.

U Briselu se, međutim, pitaju šta je alternativa vlasti u Srbiji i šta će se dogoditi ako ponovo krene izbeglički talas sa Bliskog Istoka, rekao je Jeremić.

On je izjavio da se Zapadni Balkan kreće ka nekoj vrsti tampon zone gde se ukrštaju različiti uticaji, među kojima je evropski uticaj samo jedan od mnogih.

Uz konstataciju da je zainteresovanost Vašingtona za Zapadni Balkan mala, Jeremić je rekao da se u američkoj nacionalnoj strategiji Balkan ne pominje.

Američka politika prema Zapadnom Balkanu se ne menja, kao podrška evropskim integracijama koje nemaju alternativu, što je nerealistički kontekst, izjavio je Jeremić.

On je ocenio da je nemoguće ostvariti bilo kakva sporazum o Kosovu bez učešća stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Rešenje kosovske zagonetke ne bi doprinelo ubrzanju puta Srbije ka EU. Kosovo više nije ključno pitanje za evropsku budućnost Srbije, rekao je Jeremić.

Jović: EU nije dovoljno hrabra

Profesor Univerziteta u Zagrebu Dejan Jović je izjavio da je Kosovo evropski problem, jer EU nije jedinstvena povodom Kosova.

Direktna posledica NATO bombardovanja Kosova je dolazak Vladimira Putina na vlast u Rusiji, rekao je Jović, uz konstataciju da je pogoršanje odnosa između zemalja Zapadnog Balkana rezultat oklevanja EU da primi nove članice.

“Što više čekate, to su zemlje Zapadnog Balkana u lošijem stanju, a EU nije dovoljno hrabra da to vidi. Zagovornik sam prijema u EU svih zemalja Zapdnog Balkana. Pojedinačni ulazak može pogoršati bilateralne probleme”, izjavio je Jović.

On je konstatovao da EU "neće potonuti" ako primi još pet miliona stanovnika.

Prema Jovićevim rečima, EU bi, "ako je ozbiljna", trebalo da se odmah proširi na Zapadni Balkan, "jer za dve godine možda to neće moći".

Za dve godine možda proširenje neće želeti građani EU, možda ga neće hteti stanovnici Zapadnog Balkana, a možda ga neće dozvoliti neka treća sila, izjavio je Jović.

Biber: Balkan mora pokazati da je spreman

Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber je rekao da je veliki broj građana EU skeptičan prema proširenju, jer se plaše da će to oslabiti Uniju.

Zato zemlje Zapadnog Balkana moraju pokazati da su pripremljene za ispunjenje svih obaveza, konstatovao je Biber.

“Zapadni Balkan je okružen članicama EU i NATO. Ne vidim mogućnost da neka druga sila može da utiče na tom prostoru, osim deklarativno ili pokušajima da kvari odnose”, izjavio je Biber, uz ocenu da je snaga Rusije u ukazivanju na slabosti EU.

“Vašington nema strategiju za Zapadni Balkan, ali ima veliki uticaj u regionu. To pokazuje da bi EU mogla mnogo bolje da iskoristi svoju moć u regionu”, izjavio je Biber.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track