AMERIKA UVELA SANKCIJE SRPSKOM TRGOVCU ORUŽJEM: Slobodan Tešić na crnoj listi  zbog korupcije i kršenja ljudskih prava!
Ilustracija, Foto: Privatna Arhiva

blokirano poslovanje

AMERIKA UVELA SANKCIJE SRPSKOM TRGOVCU ORUŽJEM: Slobodan Tešić na crnoj listi zbog korupcije i kršenja ljudskih prava!

Politika -

Sjedinjene Američke Države su danas stavile na crnu listu i uvele sankcije Slobodanu Tešiću, kojeg su opisale "kao jednog od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu".

Tešić se našao na listi od 39 pojedinaca prema kojima su pimenjene ove mere, a kao razlog za ovaj postupak navodi se kršenje ljudskih prava i korupcija, navodi portal Balkan Insight.

Računi Tešićevih preduzeća u Americi su blokirani, a američkim državljanima je uglavnom zabranjeno da obavljaju transakcije sa njima.

foto: EPA/Chris Kleponis

"Tešić je među najvećim trgovcima oružjem i municijom na Balkanu, bio je skoro deceniju na listi Ujedinjenih nacija - osoba kojima je zabranjeno putovanje zbog kršenja sankcija UN-a u vezi sa izvozom oružja u Liberiju ", rekao je američki ministar finansija.

U obrazloženju ove odluke navedeno je da je Tešić, u cilju osiguranja ugovora o naoružanju, službenicima različitih zemalja direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć službenicima".

Takođe se dodaje da je Tešić potencijalnim klijentima obezbeđivao skupe odmore, plaćao obrazovanje njihove dece u zapadnim školama i univerzitetima, i davao velike svote kao mito za osiguranje ugovora.

U saopštenju za štampu navodi se da je administracija Donalda Trampa uvela novi režim sankcija usmerivši se na osobe koje krše ljudska prava i imaju veze sa korupcijom.

foto: Reuters

Naime, prošle godine u Kongresu SAD dopunjen je tzv. Magnitski zakon koji omogućava američkoj administraciji da podvrgne sankcijama svaku osobu bilo gde u svetu za koju se utvrdi da je odgovorna za kršenje ljudskih prava, ili ako počini ozbiljne koruptivne radnje. Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je danas izvršni nalog i proglasio vanrednu situaciju u vezi sa ozbiljnim kršenjem ljudskih prava i korupcije širom sveta.

Prema navodima SAD, Tešić poseduje ili kontroliše dve srpske kompanije, Partizan Tek i Tehnoglobal Sistems DOO Beograd, i dve kiparske kompanije, Gravit Limitid i Karso Limitid.

"Tešić pregovara o prodaji oružja preko Charso Limited i koristi Gravit Limited kao mehanizam za finansiranje političara", navedeno je u saopštenju i dodaje se da je Kancelarija za kontrolu inostrane imovine OFAC zamrznula američku imovinu preduzeća Partizan Tek DOO Beograd (Partizan Tech), Karso Limitid (Charso Limited), Gravit Limitid (Gravit Limited) i Tehnoglobal Sistems DOO Beograd (Technoglobal Sistems) .

foto: YT Printscreen

"Danas, Sjedinjene Države snažno ustaju protiv zloupotrebe ljudskih prava i korupcije na globalnom nivou, tako što isteruju ove loše momke iz američkog finansijskog sistema. Američki trezor zamrzava imovinu i javno osuđuje nezakonite radnje koje su oni počinili, šaljući poruku da postoji velika cena za njihova zlodela ", rekao je sekretar Trezora Stiven T. Muncin.

Slobodan Tešić je i ranije bio meta stranih i domaćih medija kao ilegalni trgovac oružjem i zbog njega je Srbiji više puta prećeno sankcijama i embargom na izvoz oružja. Sam Tešić je demantovao optužbe.

Visoki zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država proteklih godina su više puta od Srbije tražili istragu o kontroverznom trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću i njegovom poslovanju sa Irakom i Libijom. Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova, kao jedna od karika u lancu u izdavanju dozvola za trgovinu oružjem, to je uporno odbijalo.

Ko je Slobodan Tešić

- Devedesetih živeo u Bosni, radio kao kondukter - Prvo je za rukovodstvo RS nabavljao oružje i trgovao njime - Najpre je registrovao firmu „Temeks“, pa firmu „Melvale“ i još nekoliko firmi - Zapošljava uglavnom bivše pripadnike Vojske Srbije i MUP

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! TROVANJE U VLADI SRBIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track