SVI NEMOGUĆI SAVEZI NA POLITIČKOJ SCENI: Socijalisti majstori za političke zaokrete
Foto: Dragana Udovičić, Profimedia

Istražujemo

SVI NEMOGUĆI SAVEZI NA POLITIČKOJ SCENI: Socijalisti majstori za političke zaokrete

Politika -

Neprincipijelne koalicije s najljućim protivnicima pravio SPS, i to u vreme Miloševića, ali i Ivice Dačića, mada ništa bolji nisu ni radikali, demokrate i SPO, koji su ih prihvatali, kažu analitičari

Najava da bi neočekivana koalicija SPS, JS i SRS, formirana zarad izbora u Mionici u nedelju, mogla u istom formatu da nastupi i na beogradskim izborima, zatalasala je političke prilike u Srbiji.

Nakratko, jer neprincipijelnost među srpskim političarima nije novina. U proteklih 26 godina, od uvođenja višestranačja, to je postala maltene praksa.

Šokantne političke zaokrete najčešće su pravili upravo socijalisti. Ispostavilo se da su „najopasniji“ politički igrači pošto se ne libe da zarad političkih i ekonomskih interesa formiraju saveze s najljućim protivnicima.

Ništa manje principijelni nisu ni SRS, DS i SPO, koji su sa SPS ulazili u te koalicije (pogledaj okvir, prim. aut.).

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Lideri SPS Ivica Dačić i SRS Vojislav Šešelj su se donedavno žestoko svađali. Dačić je za vođu radikala govorio da je „bolesnik“ i „politička prošlost“, a Šešelj je šefa socijalista karakterisao kao „pokvarenog idiota, govedo i džukelu“. To ih, međutim, nije omelo da opet postanu bliski saveznici.

Interesi

Međutim, sada ni jedan ni drugi lider u trci za Beograd ne isključuju mogućnost saradnje, s tim što Dačić tvrdi da prioritet u razgovorima imaju naprednjaci.

Direktor marketinške agencije „Pragma“ Cvijetin Milivojević kaže da na političkoj sceni Srbije više ništa nije iznenađenje.

- Ponovno okupljanje crveno-crne koalicije nije šok. Nije to čak ni bizarni savez, više je to koalicija odbačenih i(li) pragmatična koalicija na probi - uspešnost na izborima odrediće dalju sudbinu. SPS i JS su u zagrljaju SNS, a SRS bi želeo da u taj zagraljaj uđe. Kod nas su čudne, neprincipijelne koalicije postale gotovo redovna pojava - kaže Milivojević.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U srpskoj politici se, kako ističe, umesto oko zajedničkih političkih ideja i platformi, savezi prave zarad fotelja i novca.

- Nema više ideologije, postalo je bitno samo gde su vlast, moć, kasa... A političari se vode logikom „zaboraviće građani do narednih izbora šta smo uradili, da smo izdali njihovu izbornu volju“ - objašnjava Milivojević i ističe da se to naročito očitava na lokalu.

Dva šoka u četiri godine

U postpetoktobarskom periodu najšokantije poteze pravio je opet SPS. Prvi se desio 2008, kada su se ispunili uslovi da vladu formira ili DSS ili SRS, uz podršku socijalista, ali je Dačić rešio da to učini sa DS.

- Takva koalicija pre izbora bila je nezamisliva za pristalice obe stranke. Šok će se ponoviti i četiri godine kasnije. Na predsedničkim izborima Dačić je podržao Tadića, ali pošto je izgubio, Dačić se prešaltao uz SNS, zahvaljujući čemu je dobio premijersko mesto - podseća Milivojević.

foto: Marina Lopičić

Bitka

KUMOVI SE NUDILI SLOBI

Lideri SPO i SRS Vuk Drašković i Vojislav Šešelj, inače bivši kumovi, 1998. su se borili oko toga ko će ući u vlast sa SPS. Iako je Milošević imao u planu da sa SPO pravi savez, Drašković je imao velike apetite, pa je izbor pao na SRS. Ipak, i SPO je 1999. ušao u vladu.

Pre 15 godina otvorili sezonu

MIHAJLOVIĆ PROBIO LED

Posle vanrednih parlamentarnih izbora 1993, opozicija DS, SRS, DSS, SPO s koalicionim partnerima osvojila je zajedno 127 poslaničkih mandata, a SPS Slobodana Miloševića 123. Iako je postojao čak i pismeni dogovor među opozicionim partijama, one nisu formirale vladu. Četiri poslanika Nove demokratije Dušana Mihajlovića, saveznici SPO iz DEPOS, priključili su se SPS. Iako uz pomoć preletača, ispostavilo se, međutim, da je to bila jedina vlada od 1990. koja je trajala ceo mandat.

Tada su birači prvi put brutalno iznevereni i to se posle samo nastavilo.

Biljana Bojić - Profimedia; Dragana Udovičić; Fonet; Tanjug; Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURUR TV VESTI! SRBIJA NE ODUSTAJE OD MLADIĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track