ZATVARANJE HAŠKOG SUDA Ađijus: Presude su način da se ljudima otvore oči
Foto: EPA, AP

Ad akta

ZATVARANJE HAŠKOG SUDA Ađijus: Presude su način da se ljudima otvore oči

Politika -

Predsednik Haškog tribunala kaže da je sud za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u potpunosti ispunio svoj zadatak

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju, poznatiji kao Haški tribunal, juče je svečano zatvoren! Ceremoniji zatvaranja, pored generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, holandskog kralja Aleksandera Vilijama, predstavnika diplomatskog kora, aktuelnih i bivših sudija i tužilaca, prisustvovali su i zvaničnici iz Srbije.

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus ocenio je da je taj sud ispunio svoj zadatak.

- Naše presude su možda način da se ljudima otvore oči - rekao je Ađijus, dok je glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc kazao da, uprkos prestanku rada ove institucije, mnoge žrtve i dalje čekaju na pravdu.

Sa zatvaranjem Haškog tribunala poteglo se i pitanje dokumenata o ratu u bivšoj Jugoslaviji koja su prikupljena tokom 24 godine njegovog rada, imajući u vidu da se između Srbije, Hrvatske i BiH vodi borba oko obimne građe, koja broji oko 10 miliona stranica, a koju čine državna dokumenta, vojne tajne, saslušanja i svedočenja.

Ministar u Vladi Srbije i dugogodišnji predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da se o tome vodila debata još pre nekoliko godina.

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da je važno da Srbija ima elektronsku dokumentaciju o svim presudama Haškog tribunala i da će zahtevati vraćanje one dokumentacije koja je pod oznakom „poverljivo“ i sa posebnim merama zaštite bila izdata Tribunalu.

S. Đ. - Foto: AP, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURUR TV VESTI! SRBIJA NE ODUSTAJE OD MLADIĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track