Najnovije vesti

VUČIĆ EKSKLUZIVNO ZA AMERIČKU AGENCIJU BLUMBERG: Završiću posao sa EU do kraja svog mandata
Foto: Damir Dervišagić

Srbija na sigurnom putu evrointegracija

VUČIĆ EKSKLUZIVNO ZA AMERIČKU AGENCIJU BLUMBERG: Završiću posao sa EU do kraja svog mandata

Politika
12:54h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić planira da do kraja svog mandata, 2022. godine, završi posao potreban da Srbija uđe u Evropsku uniju i zato se verovatno neće kandidovati za drugi mandat, piše danas Blumberg.

foto: Zorana Jevtić

Vučić je u intervjuu za američku agenciju rekao da će do početka aprila objaviti predloge za rešavanje pitanja Kosova. Takođe je ponovio da se Srbija neće pridružiti članicama EU u uvođenju sankcija Rusiji, ali je dodao da "ne može da garantuje šta će se dogoditi pošto ode sa te funkcije".

VUČIĆ: EU traži obavezujući dokument za punopravno članstvo

"Da li ću biti predednik 2025? Neću", rekao je Vučić Blumbergu u biblioteci Predsedništva u centru Beograda. On je naveo da je verovatnoća da se povuče "99 odsto" i da se neće vratiti na mesto premijera.

foto: Printscreen/Bloomberg

"Moja ideja je da završim posao u ovoj kancelariji u naredne četiri i po godine i to je to", rekao je Vučić.

On je obećao da će učiniti Srbiju spremnom za ulazak u EU do početka sledeće decenije uz istovremeno očuvanje snažnih veza sa Rusijom.

Vučić: EU da uvaži napore Srbije u dijalogu sa Prištinom

"Kad me u Briselu pitaju o našim vezama sa Rusijom, kažem da smo mi tradicionalno dobri prijatelji, da imamo dobre odnose i da ćemo ih zadržati i to je to - i mi smo na našem evropskom putu", rekao je Vučić.

On napominje da je Moskva podržala Beograd u debati o Kosovu koje je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine.

foto: Zorana Jevtić

"Uvek kažem šta je naša politika i kažem iste stvari u Vašingtonu, Briselu, Moskvi", naglasio je srpski predsednik.

Povodom najave predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera o mogućem ulasku Srbije u EU do 2025. godine, Vučić kaže da on, a ni drugi Srbi "nisu baš ushićeni" tajmingom, ali ocenjuje pozitivnim to što se iz EK čuo datum.

Vučić: EU nije bauk za pravoslavne narode

"Ne mislim da je najvažnije pitanje da li će to biti 2023. ili 2025. godine - pitanje je da li ćemo biti u stanju da se pridružimo ili ne", rekao je on.

Iako on verovatno neće biti na vlasti ako to bude kasnije, Vučićevo političko nasleđe će biti jasno, navodi Blumberg.

foto: AP

"Ako uradimo posao do 2022, sve će se znati 2022. godine", rekao je Vučić.

Najveća prepreka će, ocenjuje Blumberg, biti normalizacija odnosa sa Kosovom. Vučić koji je pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu, kaže da će predlog predstaviti sledeće godine, prvo Srbima, a onda i međunarodnoj zajednici, ali ne želi da iznosi konkretne detalje.

Prema njegovom mišljenju, ključne stvari će biti poboljšanje veza sa Albancima, ali obe strane moraju da naprave ustupke.

foto: Marina Lopičić

"Mislim da nije moguće rešenje u kojem jedna strana sve dobija, a druga sve gubi. Ovo je jedna od poslednjih šansi da prevaziđemo jedan od najvećih problema u ovom regionu, za sva vremena", zaključio je srpski predsednik.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Damir Dervišagić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...