SRPSKI TRGOVAC ORUŽJEM U NEMILOSTI AMERIKE: Tomin čovek pod sankcijama SAD
Foto: Beta AP, Privatna Arhiva

Optužen za korupciju i kršenje ljudskih prava

SRPSKI TRGOVAC ORUŽJEM U NEMILOSTI AMERIKE: Tomin čovek pod sankcijama SAD

Politika -

Trampova administracija zamrzla imovinu i račune Slobodanu Tešiću, koji je godinama veoma blizak s Tomislavom Nikolićem, za vreme čijeg mandata je dobio i diplomatski pasoš. U obrazloženju odluke američkog ministra finansija navodi se da je Tešić klijentima obezbeđivao skupe odmore, plaćao školarinu njihovoj deci na Zapadu i davao velike svote novca

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije poznatom srpskom trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću i stavile ga na crnu listu. Tešića, koji je godinama blizak bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, Amerika je opisala kao „jednog od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu“.

On se našao na listi od 39 pojedinaca prema kojima su primenjene ove mere, a kao razlog navodi se kršenje ljudskih prava i korupcija, piše portal Balkan insajt. Računi Tešićevih preduzeća u Americi su blokirani, imovina zamrznuta, a američkim državljanima je uglavnom zabranjeno da obavljaju transakcije s njima.

Slobodan Tešić, foto: Privatna Arhiva

KO JE SLOBODAN TEŠIĆ

Devedesetih živeo u Bosni, radio kao kondukter

Rukovodstvu RS nabavljao oružje i trgovao njime

Najpre je registrovao firmu „Temeks“, pa firmu „Melvale“ i još nekoliko firmi

Zapošljava uglavnom bivše pripadnike Vojske Srbije i MUP

Sarađuje sa srpskim državnim firmama

Navodno finansirao određene stranke

Bio na listi i UN

- Tešić je među najvećim trgovcima oružjem i municijom na Balkanu, bio je skoro deceniju na listi Ujedinjenih nacija na kojoj su oni kojima je zabranjeno putovanje zbog kršenja sankcija UN u vezi sa izvozom oružja u Liberiju - rekao je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

U obrazloženju ove odluke navedeno je da je Tešić, radi osiguranja ugovora o naoružanju, službenicima različitih zemalja direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć službenicima. Takođe se dodaje da je potencijalnim klijentima obezbeđivao skupe odmore, plaćao obrazovanje njihove dece u zapadnim školama i na univerzitetima i davao velike svote kao mito za osiguranje ugovora.

Prema navodima SAD, Tešić poseduje ili kontroliše dve srpske kompanije - „Partizan tek“ i „Tehnoglobal sistems“, kao i dve kiparske kompanije - „Gravit limitid“ i „Karso limitid“.

foto: Fonet/AP

Tramp dao blagoslov

VANREDNA SITUACIJA ZBOG KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA

Administracija Donalda Trampa uvela je nov režim sankcija, usmerivši se na osobe koje krše ljudska prava i imaju veze s korupcijom. Naime, prošle godine u Kongresu SAD dopunjen je tzv. Magnickijev zakon, koji omogućava američkoj administraciji da podvrgne sankcijama svaku osobu bilo gde u svetu za koju se utvrdi da je odgovorna za kršenje ljudskih prava, ili ako počini ozbiljne koruptivne radnje. Predsednik Tramp potpisao je izvršni nalog i proglasio vanrednu situaciju u vezi sa ozbiljnim kršenjem ljudskih prava i korupcijom širom sveta.

Do Tešićevog komentara nije bilo moguće doći, a vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da će se tek saznati pravi motivi američkih sankcija.

- Poznato je i njima da Tešić poslednjih godina ima određene političke kontakte u Srbiji, pre svega veze s Tomislavom Nikolićem. Biće zanimljivo da saznamo koji je njegov kontakt bio odlučujući da Vašington odluči da ga stavi na crnu listu - kaže Radić.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, objašnjava da su Tešiću sankcije uvedene na osnovu Magnickijevog zakona, prema kojem SAD od 2012. mogu da uvedu sankcije kome god hoće, i to na osnovu indicija ili informacija koje imaju američke službe ili institucije, a za koje nije potrebna nikakva sudska odluka:

Aleksandar Radić, foto: Marina Lopičić

Interna mera

- Tešić u ovom slučaju nije optužen za šverc oružja, nego je navedeni razlog za sankcije kršenje ljudskih prava i korupcija prilikom dobijanja poslova i ugovora, što je zaista delo koje mora jasno da se dokaže. U ovom slučaju on nije imao nikakvo pravo dokazivanja da je legalno dobio ugovore, niti su suprotno SAD dokazale. Ali to nije sudska, nego njihova interna administrativna mera, te je SAD mogu primeniti na svakome.

Pomoć vrha države

MRKIĆ MU DAO DIPLOMATSKI PASOŠ

Tešić je od 2004. bio na crnoj listi UN zato što je, i pored sankcija, izvozio oružje u Liberiju. Zbog bliskih odnosa s Nikolićem, ali i još nekim ljudima iz vlasti, svojevremeno je za njegovo skidanje s crne liste lobirala i Misija Srbije u UN. Tešić je od tadašnjeg šefa diplomatije Ivana Mrkića, Nikolićevog bliskog saradnika dobio diplomatski pasoš. Zanimljivo je i da je Mrkićev sin, kao advokat, pomogao Tešiću da bude skinut sa crne liste 2013.

Kurir / Boban Karović

Foto: Marina Lopičić, Beta/AP, Privatna arhiva, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! VLADA SRBIJE JEDVA DOBILA TROJKU!!!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track