IVICA DAČIĆ ZA KURIR: Amerikanci bi da gurnu Kosovo u UN, a mi da ih podržimo!
Foto: Shutterstock, Marina Lopičić

Ministar spoljnih poslova o rezoluciji koja je razljutila Trampa

IVICA DAČIĆ ZA KURIR: Amerikanci bi da gurnu Kosovo u UN, a mi da ih podržimo!

Politika -

Za su glasale EU, Rusija, Kina, a da ne podsećam da je dva dana pre toga ambasadorka Niki Hejli izjavila da će Vašington učiniti sve da Kosovo postane član UN, rekao šef diplomatije

Srbija će zbog poslednjeg glasanja u Ujedinjenim nacijama ostati bez 30 miliona dolara godišnje ukoliko američki predsednik Donald Tramp ostvari svoju pretnju i zaista zavrne slavinu svim državama koje su se usprotivile njegovoj odluci da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela.

Tramp je ljutito obećao da svi koju budu protiv njega u UN treba da budu spremni i na žestoku kaznu.

Dupli standard

- Oni uzimaju stotine miliona dolara i čak milijarde dolara i onda glasaju protiv nas. Neka glasaju protiv nas, uštedećemo mnogo, mi ne marimo - poručio je šef Bele kuće.

Primenjena na Srbiju, ova Trampova pretnja može da nam zakine najmanje 30 miliona dolara godišnje, koliko u proseku iznosi pomoć američke vlade našoj zemlji preko raznih projekata i donacija.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić objašnjava za Kurir da je glasanje Srbije za rezoluciju UN kojom se osuđuje američka odluka o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela bilo motivisano ponašanjem drugih država, ali i misije Vašingtona da ugura Kosovo u UN.

- Zemlje koje dobijaju najveću pomoć od SAD glasale su za rezoluciju, Egipat, Avganistan i Irak. Za su glasale EU, Rusija, Kina, a da ne podsećam da je dva dana pre glasanja ambasadorka Amerike pri UN Niki Hejli izjavila da će Vašington učiniti sve da Kosovo postane član UN - napominje Dačić.

Udar tek sledi

A koliko je Srbija rizikovala ovakvim potezom, govore brojke o udelu SAD u razvoju i pomoći Srbiji, a on je u periodu između 2001. i 2016. godine iznosio oko 937 miliona dolara. Ovaj novac odnosi se na podršku USAID, Biroa za stanovništvo, izbeglice i migracije američkog ministarstva spoljnih poslova i drugih institucija. Pomoć bi daleko premašila milijardu dolara ukoliko bi se u računicu ubacila i znatna finansijska pomoć koju je Srbija dobila od američkog ministarstva odbrane i sredstva za finansiranje programa koji se bave razoružanjem, antiterorizmom, razminiranjem...

Profesor Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović smatra da će Srbija tek osetiti udar Amerike zbog ovakvog glasanja:

- Zašto nismo bili uzdržani na glasanju? Treba očekivati udar na Srbiju. Amerika će prvo da zavrne slavinu Srbiji, pa ćemo se pitati otkud sad to. Umesto da pregovaramo sa SAD, mi im guramo prst u oko. Potpuno neshvatljivo ponašanje Srbije u UN.

Za razliku od rezolucija u Savetu bezbednosti, tekstovi usvojeni u Generalnoj skupštini nisu obavezujući.

Ko je kako glasao

SRBIJA KAO RUSIJA, VELIKA BRITANIJA, FRANCUSKA...

Osim Srbije, za rezoluciju su glasale i 22 od 28 država EU, dok je ostalih šest zemalja bilo uzdržano (Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Poljska, Češka i Letonija). Region je bio prilično podeljen, pa su za glasale Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Grčka i Bugarska, a uzdržane su bile Hrvatska, BiH i Rumunija. Rezoluciju su podržale sve stalne članice Saveta bezbednosti osim SAD.

Srbija je, dakle, bila istog stava kao i Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina. Protiv rezolucije glasalo je devet zemalja: SAD, Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo. Među uzdržanima su se našle Kanada, Australija, Meksiko, Filipini, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Panama...

Kurir / I. Kljajić

Foto: Shutterstock, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja