JEVTIĆ OTKRIO ZAŠTO JE PROPAO POKUŠAJ UKIDANJA SUDA ZA ZLOČINE OVK: Po skuštini se priča da će prve optužnice biti već na Božić!
Foto: Fonet/Lazar Stojović

INFORMACIJE SA VRHA

JEVTIĆ OTKRIO ZAŠTO JE PROPAO POKUŠAJ UKIDANJA SUDA ZA ZLOČINE OVK: Po skuštini se priča da će prve optužnice biti već na Božić!

Politika -

Zamenik kosovskog premijera i ministar za zajednicu i povratak Dalibor Jevtić izjavio je, povodom inicijative za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK koja u petak ipak nije došla pred poslanike u Prištini, da se "po skupštini priča da je razlog svemu tome, podizanje prvih optužnica već na Božić".

Do zahteva za vanrednu skupštinsku sednicu za koju nije bilo kvoruma došlo je nakon što je peticija sa više od 15.000 potpisa u organizaciji ratnih veterana OVK predata parlamentu uz zahtev da se proces formiranja suda koji je več formiran vrati na početak ili da se izvrše zakonske izmene da bi se za ratne zločine sudilo i ostalima, a ne samo Albancima.

Jevtić je za TV Pink izjavio je da je atmosfera u kosovskoj skupštini bila napeta, kao i da je pokrenuta inicijativa iznenadila čak i pripadnike pokreta Samoopredeljenje.

"Razlog svemu tome, kako se priča po skupštini, jeste podizanje prvih

optužnica već na Božić, pa se žurilo da se zakon stavi van snage sa prostom većinom, jer je nemoguće staviti ga van snage bez dvotrećinske većine. Dakle, čekalo bi se da se Ustavni sud oglasi, što traje oko šest meseci, dokad bi sebi kupili vreme", rekao je Jevtić.

On je naveo da su se čule i informacije da su neki albanski lideri na optužnicama, ali da se obični građani Albanci slažu da oni koji su počinili zločine treba da odgovaraju. Prema Jevtićevim rečima, to se jasno vidi po njihovim reagovanjima na društvenim mrežama, posebno nakon izjave američkog ambasadora da bi ukidanje Specijalnog suda vrarilo Kosovo unazad.

"Srbija mora da sa vladom i predsednikom radi kako bi zaštitila svoj narod na Kosovu i Metohiji, pre svega kako ne bi došlo ni do kakvih sukoba. Treba delovati preventivno, dobili smo određene garancije, a politički prestavnici moraju da svoje odluke usmere ka tome da se stišaju tenzije i zaštiti položaja srpskog stanovništva", rekao je Jevtić.

Predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji je, nakon više pokušaja da se zakaže vanredna sednica, juče proglasio zimsku pauzu do 14. januara.

"Poslanici po proceduri mogu da zatraže vanrednu sednicu, ali ne može se zakon staviti van snage bez dvotrećinske većine. Najveći izazov za sve na KiM biće početak rada Specijalnog suda, kada ćemo na delu videti delovanje međunarodne zajednice i kosovskih institucija, u smislu sprečavanja eskalacije sukoba", rekao je Jevtić. i dodao da se ukidanju Specijalnog suda protive i Zapad i mnogi Albanci.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Fonet/Lazar Stojović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja