DOSTA JE BILO:Policija i tužilaštvo da reaguju na nasilje na lokalnim izborima
Foto: Dragana Udovičić

nedemokratska atmosfera

DOSTA JE BILO:Policija i tužilaštvo da reaguju na nasilje na lokalnim izborima

Politika -

BEOGRAD - Pokret Dosta je bilo (DJB) zatražio je danas od tužilaštva da reaguje na nasilje i kršenja izbornih procedura na vanrednim lokalnim izborima u Negotinu, Pećincima, Preševu, Kostolcu i Mionici.

"Dosta je bilo najoštrije osudjuje nasilje koje SNS siledžije i batinaši sprovode na vanrednim lokalnim izborima u Negotinu, Pećincima, Preševu, Kostolcu i Mionici", navedeno je u saopštenju DJB.

foto: Kurir

Dodaje se da DJB na terenu prati i nadgleda izbore u Pećincima i Negotinu i da će nakon izbora izvršiti uvid u sav izborni materijal.

"Jasno je da se i ovi lokalni izbori, odvijaju u nedemokratskoj atmosferi maltretiranja i zastrašivanja gradjana od strane 'nepoznatih' SNS siledžija u automobilima bez tablica. Od jutros je prijavljeno više slučajeva ozbiljnih izbornih nepravilnosti u vidu fizičkog napada na opozicione predstavnike, kupovine glasova, kao i snimanja i pretnji predstavnicima domaće posmatračke misije", navedeno je u saopštenju.

DJB je zatražio od tužilaštva "da se ne pravi da ne vidi ova gruba kršenja izbornih procedura jer time urušava, ne samo izbornu volju gradjana kad su u pitanju opštine u kojima se održavaju izbori, već celokupni pravni poredak Srbije".

foto: Profimedia

"Podsećamo da svesno nečinjenje tužioca može dovesti do krivičnog dela kršenja zakona o javnom tužilaštvu. Tužilac je dužan po službenoj dužnosti da izadje na teren i utvrdi da li je bilo kupovine glasove i maltretiranja glasača, a ne da pasivno posmatra grubo kršenje zakona. Zahtevamo da policija obezbedi minimum uslova za održavanje izbora, da spreči grube zloupotrebe od strane SNS i na taj način pokaže da nije stranačka policija već deo države", navedeno je u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNI SNIMAK INCIDENTA U PEĆINCIMA Dvojica nasrnula na demokratu i bacila mu telefon: SAD ĆEŠ TI DA VIDIŠ!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track