AMFILOHIJE UPUTIO APEL ZA ODBRANU KOSOVA I METOHIJE: Smatra da je zamrznuti sukob jedina razumna odluka
Foto: Vijesti.me/ Savo Prelević

dokument

AMFILOHIJE UPUTIO APEL ZA ODBRANU KOSOVA I METOHIJE: Smatra da je zamrznuti sukob jedina razumna odluka

Politika -

BEOGRAD - Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije predstavio je najbližim saradnicima dokument koji je on nazvao "Apel za odbranu Kosova i Metohije".

Blic navodi da dokument do koga je došao liči na politički pamflet, u kome se ignoriše unutrašnji dijalog koji je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok Amfilohije smatra da je zamrznut konflikt jedina razumna odluka.

foto: Profimedia

Amfilohije je ovaj dokument predstavio najbližim saradnicima na skupu održanom u nedelju u Crkvi Sv.Nikole u Radovićima na Luštici, a namerava da za njega traži i podršku unutar SPC.

"Neodgovrnom politikom, odobravanjem Euleksa, izmeštanjem dijaloga o Kosovu i Metohiji pod okrilje EU, otpočinjanjem tehničkog dijaloga i zaključivanjem i sprovođenjem neustavnog Briselskog sporazuma proces secesije KIM je dobio zabrinjavajući zamah. Taj proces se može i mora zaustaviti", stoji na papiru koji je Amfilohije naslovio "Apel za odbranu Kosova i Metohije".

U dokumentu se navodi i da su zahtevi SAD i najmoćnijih zemalja EU da Srbija i Kosovo "potpisu pravno obavezujući sporazum i da se Srbija saglasi da Kosovo bude primljeno u međunarodne organizacije, ukljucujući UN, kao i svaka podela Kosova i Metohije, neprihvatljivi i moraju biti odbijeni jednom za svagda".

foto: Profimedia

List navodi i da je dobar deo teksta upućen predsedniku Srbije kojeg Amfilohije podseća da je dao zakletvu na Jevanđelju i da bi bez Kosova i Metohije Srbija bila "osakaćena već trajno poražena".

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ISTRAGA PRI KRAJU! Evo šta još treba da uradi Tužilaštvo da podigne optužnicu protiv Zorana Marjanovića?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track