BAKIR PONOVO PROVOCIRA: Ratovanje na Balkanu je završen proces, osim ako srbijanski lideri ne odluče drugačije
Foto: Profimedia

opet optužuje srbiju

BAKIR PONOVO PROVOCIRA: Ratovanje na Balkanu je završen proces, osim ako srbijanski lideri ne odluče drugačije

Politika -

SARAJEVO - Bošnjački član Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da je ratovanje na Balkanu završen proces, osim ako drugačije ne odluče lideri iz Srbije.

"Mislim da je ratovanje na Balkanu završeno, osim ako srbijanski lideri drugačije ne odluče, jer nikad nije bilo do nas", kazao je Izetbegović.

On je naveo da je u kontaktu s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

foto: Zorana Jevtić, Fonet

Lider SDA i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio da je čudno što se predsednik HDZ BiH Dragan Čović sastaje s Dodikom i dogovara "čudne stvari".

U čudne dogovore spada, kaže Izetbegović, a prenosi Kliks.ba, između ostalog, da HDZ zastupa interes SNSD-a i Republike Srpske u Savetu ministara BiH i da zajedno biraju "najslabiju kariku" među Bošnjacima za kolacionog partnera nakon izbora.

Izetbegović je izrazio nadu da će predstavnici Hrvata prestati da odugovlače ugovor sa Islamskom zajednicom u BiH, "da negiraju zločine i presude i odustati od jednosmernih predloga izbornog zakona, apstraktnih zahteva za federalizacijama u zemlji, kao i da će prestati da pružaju podršku Miloradu Dodiku".

foto: AP

Prema njegovim rečima, godinu je obeležilo i stalno vraćanje u prošlost, i istakao važnost presuda Ratku Mladiću i Prliću i drugima.

"Presude se odnose na pojedince i bile su prilika da se hipoteka odgovornosti skine s vrata naroda i da se omogući proces pomirenja, ali srpski i hrvatski političari nisu iskoristili ovu šansu. Okrenuli su se veličanju zločinaca i negiranju presude. Poseban pijetet pokazan je prema Slobodanu Praljku, koji si je na teatralan način oduzeo život, od njega stvaraju žrtvu i mučenika, a on je ustvari zločinac, predvodnik zločinaca", kazao je Izetbegović.

On ističe i da su prepirke o prošlosti, presudama Haškog tribunala i reviziji presude BiH protiv Srbije u prvoj polovini ove godine dobile "nepredviđeni intenzitet".

Prema njegovim rečima, konfliktu među strankama i krizi u koaliciji na svim nivoima vlasti doprinela je revizija presude protiv Srbije za genocid, prenosi Kliks.ba.

foto: Fonet/AP, Fonet

"Napadnute su državne strukture, srpske stranke su bojkotovale rad institucija, a napadi Fahrudina Radončića traju i danas, on je jednom nogom u opoziciji, jednom u koaliciji. Iznenadjujuće je i razočaravajuće u kojoj mjeri su neki bili spremini da koče procese i da stavljaju lične interese ispred državnih", rekao je Izetbegović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track