NAJVEĆA HAŠKA TAJNA BIVŠEG PREDSEDNIKA: Sloba dao milion dolara za slobodu, Klark ga prevario!
Foto: Profimedia

Otkrivamo

NAJVEĆA HAŠKA TAJNA BIVŠEG PREDSEDNIKA: Sloba dao milion dolara za slobodu, Klark ga prevario!

Politika -

Poznati američki advokat i nekadašnji federalni tužilac SAD Remzi Klark dobio od Miloševića basnoslovni novac za jedan dolazak u Beograd radi savetovanja o haškim optužbama

Bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević pokušao je svojevremeno da se s neverovatnih milion dolara izvuče od suđenja u Haškom tribunalu, ali mu je taj plan propao, otkriva Kurir!

On je, naime, ovu basnoslovnu sumu dao američkom advokatu i nekadašnjem federalnom tužiocu SAD Remziju Klarku kako bi ga pravno posavetovao, ali i svojim uticajem pokušao da ga spase od odlaska u Hag, koji ga je već uveliko optuživao za zločine tokom devedesetih.

foto: Profimedia

Ko je Remzi Klark

PRIJATELJ SRBIJE, ODLIKOVAO GA NIKOLIĆ

jedan od najpoznatijih pravnika u SAD

bio angažovan u administracijama predsednika SAD Kenedija i Džonsona

bio pomoćnik i zamenik državnog tužioca, a onda i državni tužilac

devedesetih osuđivao napade na Srbe u Bosni

bio protivnik bombardovanja Jugoslavije 1999.

Tomislav Nikolić ga, kao predsednik Srbije, odlikovao 2012.

Panika

- Čim je čuo da je protiv njega podignuta optužnica, Milošević je pozvao Klarka da dođe u Beograd, jer je želeo da čuje njegovo mišljenje o samom Haškom tribunalu, kao i o ozbiljnim haškim optužbama na njegov račun. Klark je prihvatio poziv, ali je tražio da za to bude plaćen milion dolara - priča za Kurir jedan od Miloševićevih nekadašnjih saradnika i dodaje:

- Klarkov zahtev za honorar od milion dolara zapravo uopšte nije neobičan. On je, naime, poznati advokat u SAD i čovek koji je šezdesetih godina bio američki tužilac, decenijama je imao dobre kontakte i veze svuda u svetu, što je kasnije koristio u advokaturi. Ali to je dobro i naplaćivao. Konsultovao se s Miloševićem, ali mu nije bio od velike pomoći. Uostalom, Sloba je ubrzo posle toga izručen Hagu.

Državni novac

I advokat Toma Fila potvrđuje za Kurir da je Klark od Miloševića dobio milion dolara za konsultacije o Hagu.

- Remzi Klark je, da bi došao ovde da se posavetuje s Miloševićem i kaže mu šta misli, tražio milion dolara, što je i dobio. Dobio je, to je sigurno... Uostalom, postoji podatak u pregledu trošenja novca iz budžeta da mu je to dato. Klark je, dakle, dobio državni novac. A nikakve koristi od njega nije bilo - navodi Fila.

Haška saga

SAM SE BRANIO, UMRO NEOSUĐEN

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. u državnoj vili Mir, gde je živeo s porodicom. Hapšenju su prethodile danonoćne straže pristalica i simpatizera SPS i JUL ispred vile. Hagu je izručen na Vidovdan, 28. juna, i to na osnovu uredbe Vlade Srbije.

Suđenje je počelo februara naredne godine, a Milošević je optužio Haški tribunal da je izvršio „zli i neprijateljski napad“ protiv njega. U zapisnik je takođe uneto da se ne oseća krivim. Pred sudom se branio sam. Preminuo je 11. marta 2006. Hag mu nije izrekao presudu.

Kurir / Boban Karović

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Da li je Sloba ubijen u Hagu ili je još živ - Sve teorije zavere o smrti Slobodana Miloševića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track