TURBULENTNА 2017. GODINA: Vučić postao predsednik, a Srbija dobila gej premijerku
Foto: Dado Đilas, EPA

Šta nas je sve snašlo: Politički događaji koji su obeležili prošlu godinu

TURBULENTNА 2017. GODINA: Vučić postao predsednik, a Srbija dobila gej premijerku

Politika -

Analiza Tomislav Nikolić, iako je zvanično postao penzioner, nastavio da nas dere trošeći desetine miliona mesečno, a u godini za nama okončan je i 24-godišnji rad Haškog tribunala, koji nas je ojadio kaznama

I protekla 2017. godina bila je i više nego dinamična kada je reč o dešavanjima na političkoj sceni Srbije.

Uz standardna međustranačka prepucavanja i afere o problematičnom poreklu novca političara i njihovom poslovanju, obeležili su je i predsednički izbori, na kojima je trijumfovao lider SNS Aleksandar Vučić. Pošto je iz Nemanjine 11 prešao na Andrićev venac, njega je na mestu predsednika Vlade nasledila Ana Brnabić - prva žena na čelu Srbije, koja je još i otvoreno gej orijentacije.

Dotadašnji šef države Tomislav Nikolić otišao je u penziju. Istovremeno, Brnabićeva i ministri u novoj vladi položili su zakletvu krajem juna, čime je i počeo njihov mandat. U godini za nama okončan je i 24-godišnji rad Haškog tribunala, koji je dosad osudio Srbe na 1.138 i po godina zatvora, a ostale aktere ratnih sukoba - Hrvate, Albance i Bošnjake - zajedno na trostruko manju kaznu od 361 godinu.

foto: Marina Lopičić

2. 4. Predsednički izbori

Vučićev trijumf

Za novog predsednika Srbije izabran je lider SNS Aleksandar Vučić, koji je odneo ubedljivu pobedu sa 55,08 odsto glasova. Ostalih 10 kandidata zajedno su dobili 12 odsto manje glasova od Vučića. Drugoplasirani je bio Saša Janković sa 16,36 odsto podrške, dok je iznenađenje izbora bio trećeplasirani Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević, sa 9,43 odsto glasova. Iza sebe je ostavio političare sa stažom poput Vuka Jeremića, Vojislava Šešelja...

1. 6. Srbija dobila novog predsednika

Zakletva na Miroslavljevom jevanđelju

Aleksandar Vučić je u Domu Narodne skupštine 1. juna tačno u podne položio zakletvu, čime je i zvanično stupio na dužnost šefa države, na kojoj će se nalaziti narednih pet godina. Vučić je zakletvu položio držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, ispod kojeg se nalazila verna replika Miroslavljevog jevanđelja. Novi predsednik je poručio da će za Srbiju i njenu budućnost uraditi „bukvalno sve“, a da zauzvrat neće tražiti ništa.

foto: Sputnjik

20. 10. Vojna parada

Stigli ruski „migovi“

Na aerodromu Batajnica velikom vojnom vežbom obeležena je 73. godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Šest aviona „mig 29“ koji su stigli iz Rusije zvanično je predato Srbiji na korišćenje, a primopredaju su obavili predsednik Aleksandar Vučić i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Na vežbi „Sloboda 2017“ učestvovalo je više od 2.200 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 130 različitih vozila, 30 aviona i helikoptera, a prisutni su mogli da vide i 1.500 vojnika opremljenih najsavremenijim oružjem i opremom.

4. 4. Protesti studenata

Neslavno završeni

Kako bi izrazili nezadovoljstvo rezultatima predsedničkih izbora, više hiljada građana, uglavnom mladih, počeli su „Protest protiv diktature“ u Beogradu. Protestne šetnje ubrzo su se raširile i po gradovima u unutrašnjosti. Demonstranti su tražili poništavanje rezultata predsedničkih izbora i raspisivanje novih. Međutim, protesti su prekinuti zbog uskršnjih praznika (16. aprila). Iako je najavljen nastavak, to se nije desilo, utihnuli su.

foto: Zorana Jevtić

29. 6. Zaklela se nova vlada

Prva žena na čelu Srbije, i to gej

Premijerka Ana Brnabić i ministri u novoj vladi položili su 29. juna svečanu zakletvu u Skupštini Srbije, čime je i zvanično počeo njihov mandat. Poslanici vladajuće koalicije glasali su listom za novi tim u Nemanjinoj 11, izuzev poslanika JS Dragana Markovića Palme, koji se protivio izboru Brnabićeve zbog njene homoseksualne orijentacije.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

21. 5. Janković i zvanično ušao u politiku

Osnovao PSG, napustili ga saradnici

Saša Janković je, nakon 10 godina na mestu zaštitnika građana, 7. februara 2017. podneo ostavku do bi se kandidovao za šefa države. Na predsedničkim izborima bio je drugoplasirani i 21. maja osniva Pokret slobodnih građana (PSG). Ubrzo su se od Jankovića i PSG distancirali Dušan Ivković, Nikola Kojo, Biljana Lukić, Kristina Kovač, Tatjana Vojtehovski, Bojana Maljević, Branislav Trifunović, Milica Kralj... PSG su istovremeno napuštali osnivači i funkcioneri Zoran Ivošević, Dušan Teodorović, Srđan Škoro, Aida Ćorović, Goran Marković...

23. 6. Svečana inauguracija

Pet hiljada gostiju kod predsednika

U Palati Srbije održana je svečana inauguracija predsednika Aleksandra Vučića, kojoj je prisustvovalo oko 5.000 gostiju, među kojima su bili i brojni predsednici država i vlada... Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je nakon čestitanja predala supruzi predsednika Tamari Vučić poklon za njihovog sina Vukana.

foto: Zorana Jevtić

7. 6. Nikolić se penzionisao

I dalje nam troši milione

Tomislav Nikolić otišao je 31. maja u penziju, pošto je tog dana okončan njegov mandat predsednika Srbije. Postavljen je u junu za predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom. Uspeo je da sa svojim timom za samo nekoliko meseci potroši više desetina miliona dinara iz budžeta, a rezultati njihovog rada nisu poznati.

foto: Beta

6. 11. Afera „Rajski papiri“

Ministar (ne) posluje u ofšor zonama

Objavljivanje dokumentacije iz međunarodnog projekta „Rajski papiri“ uzburkalo je i Nemanjinu 11 pošto se na spisku onih koji posluju u ofšor zonama pojavilo i ime ministra bez portfelja Nenada Popovića. On je, međutim, objasnio da mu je konsultantska kuća koja ga savetuje već 20 godina uputila 2012. predlog za prenos jurisdikcije njegovih kompanija u ofšor zone, ali da nikad nije realizovan.

foto: EPA

19. 12. Kraj rada Haškog tribunala

Srbima 1.200 godina robije, Ratku Mladiću doživotna

Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ u Hagu zvanično je završio 24-godišnji rad. Ta institucija je dosad osudila Srbe na više od 1.200 godina zatvora, a ostale aktere ratnih sukoba - Hrvate, Albance i Bošnjake - zajedno na trostruko manju kaznu od 361 godinu. Među poslednjih presudama je bila ona generalu Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotni zatvor. Završnica rada suda ostaje u senci samoubistva hrvatskog generala Slobodana Praljka, koji je nekoliko sekundi nakon izricanja presude popio otrov pred sudijama i kamerama.

foto: Beta/Darimir Banda

17. 9. Afera „tetka iz Kanade“

Tužilaštvo zatvorilo slučaj

Ministar odbrane Aleksandar Vulin bio je danima glavna tema pošto je portal Krik objavio da ne može da dokaže poreklo 205.000 evra od kojih je kupio stan od 107 kvadrata u Beogradu. Pravdao se da mu je novac pozajmila ženina tetka iz Kanade. To obrazloženje nije ubedilo Agenciju za borbu protiv korupcije, koja je Vulina prijavila Tužilaštvu za organizovani kriminal jer novac nije prijavljen na carini, niti na računima ministra i njegove supruge ima bilo kakvih dokaza o toj transakciji. Tužilaštvo je okončalo postupak navodeći da nema dokaza da je Vulin počinio bilo koje krivično delo iz njihove nadležnosti.

Biljana Bojić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SREĆNA NOVA GODINA! Evo kako se slavilo u Srbiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja