Najnovije vesti

VUČIĆ NA SASTANKU SA SKATOM: Srbija se ugleda na Ameriku što se tiče vladavine prava i slobode izražavanja
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

bilateralni susret

VUČIĆ NA SASTANKU SA SKATOM: Srbija se ugleda na Ameriku što se tiče vladavine prava i slobode izražavanja

Politika

Američki ambasador Kajl Skat izjavio je danas da će predstojeći izbori pružiti Srbiji ključnu priliku da pokaže posvećenost demokratskim standardima, kao i slobodnim i fer medijima, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio da se Srbija u primeni vladavine prava, slobode izražavanja i prava na objektivno informisanje ugleda na SAD i američku administraciju.

 

Vučić i Skat su u današnjem razgovoru ocenili da u 2018. godini postoje dobri preduslovi za napredak Srbije na evropskom putu, imajući u vidu posvećenost bugarskog predsedavanja Zapadnom Balkanu i na strategiju proširenja, koju priprema Evropska komisija. Vučić je istakao opredeljenost Srbije za nastavak neophodnih ekonomskih i društvenih reformi, dok je Skat izrazio spremnost SAD da budu partner Srbiji u reformama, koje omogućavaju napredak vladavine prava.

foto: Fonet/Zoran Mrđa

Skat je istakao da će predstojeći izbori pružiti Srbiji ključnu priliku da pokaže posvećenost demokratskim standardima, kao i slobodnim i fer medijima.

Vučić je naglasio da se Srbija u primeni vladavine prava, slobode izražavanja i prava na objektivno informisanje ugleda na SAD i američku administraciju, saopštila je Pres služba predsednika Srbije. Vučić i Skat su razgovarali i o potrebi nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ističući i važnost unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

 

Skat je naglasio da američka administracija zahteva od Prištine da ostane posvećena podršci Specijalnom sudu za zločine OVK, kao što i od drugih zemalja u regionu traže da obezbede pravdu za sve žrtve ratnih zločina.

U razgovoru su razmotrena i pitanja saradnje u regionu, s obzirom na opredeljenje Srbije za vođenje regionalne politike mira i stabilnosti.

Sagovornici su istakli potrebu očuvanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, dodaje se u saopštenju.

foto: Fonet/Zoran Mrđa

Skat je Vučiću uručio novogodišnju i božićnu čestitku predsednika SAD Donalda Trampa. Sagovornici su podsetili da se ove godine navršava 100 godina otkako se srpska zastava, po naredbi tadašnjeg američkog predsednika Vudroa Vilsona, vijorila na Beloj kući, kao znak podrške SAD svojim srpskim saveznicima. Vučić i Skat su razmotrili napredak srpsko-američkih odnosa u prethodnoj godini i razgovarali o budućoj saradnji Srbije i SAD i konkretnim predlozima za njeno unapređenje.

 

U razgovoru je konstatovano da postoji povećano interesovanje američkih kompanija za ulaganje u srpsku privredu i da investicije kontinuirano rastu: skoro 100 američkih kompanija su investirale oko četiri milijarde dolara i zaposlile oko 17.000 radnika. Skat je, takođe, istakao podršku SAD u stvaranju bolje poslovne klime u Srbiji, kroz različite programe.

Konstatovali su i da je prethodna godina bila obeležena napretkom vojne saradnje dveju zemalja, kroz skoro 100 zajedničkih aktivnosti, među kojima je i najveća zajednička padobranska vežba, dodaje se u saopštenju.

 

(Kurir.rs/Fonet)

Foto Fonet/Zoran Mrđa

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI: EKSKLUZIVNA ISPOVEST ZATVORENIKA! Zašto su poslednji dani ubice iz Rakovice ledili krv u žilama cimerima iz CZ?!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...