UGLEDNI EGIPATSKI NOVINAR: Kairo treba da povuče priznanje nezavisnosti Kosova

vreme za preispitivanje

UGLEDNI EGIPATSKI NOVINAR: Kairo treba da povuče priznanje nezavisnosti Kosova

Politika -

BEOGRAD - Egipat bi mogao da povuče odluku o podršci nezavisnosti Kosova, navodeći da je pre nekoliko dana jedan od najpoznatijih i najcenjenijih egipatskih i arapskih novinara Abdel Latif el Manjavi objavio u dnevniku "Al Masri al Joum" tekst pod naslovom "Da li je vreme da se preispita odluka bratstva?".

Kairo, je, naime, u vreme vlasti Muslimanskog bratsva priznao Kosovo 26. juna 2013, nekoliko dana pred državni udar egipatske vojske i svrgavanje s vlasti dotadašnjeg predsednika Muhameda Mursija, pišu Večernje novosti,

Novosti navode da je ćorsokak u koji je Egipat dovelo Muslimansko bratstvo priznanjem Kosova na neki način popravila aktuelna garnitura, jer do danas, ni posle pet godina od priznavanja, nisu razvijeni ni diplomatski ni privredni odnosi Kaira s Prištinom, niti su otvorene ambasade.

Autor u dnevniku "Al Masri al Joum" zato kaže da bi Egipat mogao da pokuša da popravi štetu i preispita odluku koju je donelo Muslimansko bratstvo, koje je time želelo da zadovolji Ameriku.

Novosti pišu i da imaju informacije da će narednih meseci Beograd detaljno "pročešljati" spisak svih država koje su priznale nezavisnost KiM i odrediti listu onih koje bi potencijalno mogle da stave na dnevni red preispitivanje te odluke, te da će ubrzo uslediti opsežna diplomatska akcija.

foto: Mario Salerno

Krajem prošle godine Gvineja Bisao i Surinam su povukli priznanje KiM.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije navode da su zvaničinici Omana, Centralnoafričke Republike, Nigerije, Ugande, Sao Toma i Principe u više navrata demantovali Prištinu, koja tvrdi da su navedene zemlje priznale nezavisnost Kosova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track