MINISTARSTVO ODBRANE: Dikoviću još u oktobru nije izdata viza SAD, čeka se obrazloženje o trenutnom statusu aplikacije
Foto: Zorana Jevtić

reagovanje

MINISTARSTVO ODBRANE: Dikoviću još u oktobru nije izdata viza SAD, čeka se obrazloženje o trenutnom statusu aplikacije

Politika -

BEOGRAD - Načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću još u oktobru nije izdata američka viza i pored blagovremenog podnošenja aplikacije, rečeno je u Ministarstvu odbrane u kojem ističu da se od američke strane očekuje zvanično obrazloženje o razlozima i trenutnom statusu aplikacije.

Kako su rekli u Ministarstvu odbrane, Dikoviću je upućen poziv načelnika Združenog Generalštaba Oružanih snaga SAD generala Džozefa Danforda za učešće na Konferenciji načelnika generalštabova za borbu protiv nasilnih ekstremističkih organizacija, koja je održana 23. i 24. oktobra 2017. godine u Vašingtonu, a ne zbog držanja predavanja na poziv Ministarstva odbrane SAD.

Načelnik Generalštaba prihvatio je navedeni poziv, a od nadležnih službi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pravovremeno je pokrenuta redovna procedura za dobijanje vize za putovanje generala Dikovića u SAD, radi učešća na navedenoj konferenciji, naveli su iz Ministarstva.

"Tačno je da i pored blagovremenog podnošenja aplikacije za dobijanje američke vize, ista nije dobijena i od američke strane se očekuje zvanično obrazloženje o razlozima i trenutnom statusu aplikacije", ističe se u odgovoru Ministarstva odbrane.

U Ministarstvu su naveli i da je general Diković do sada više puta putovao u SAD, na poziv američkih državnih i vojnih zvaničnika, a posebno u okviru razvoja saradnje u Programu državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohajo i drugih aktivnosti bilateralne saradnje Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD.

Mediji su prethodno objavili da je ambasada SAD u Beogradu odbila da izda vizu generalu Dikoviću zbog prisustva rusko-beloruskoj vojnoj vežbi u septembru prošle godine.

(Kurir.rs/Tanjug/N1/Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track