Najnovije vesti

PROVOKACIJA POSLANIKA PDD U SKUŠTINI SRBIJE Fatmir Hasani: Albanci na jugu Srbije žele da budu deo Kosova
Foto: Fonet/Ljiljana Stanojević

NEMOGUĆA OPCIJA

PROVOKACIJA POSLANIKA PDD U SKUŠTINI SRBIJE Fatmir Hasani: Albanci na jugu Srbije žele da budu deo Kosova

Politika

BUJANOVAC - Narodni poslanik u Skupštini Srbije iz redova Partije za demokratsko delovanje (PDD), koja predvodi lokalnu vlast u Bujanovcu, Fatmir Hasani veruje da bi ogromna većina Albanaca na jugu Srbije bila za razmenu teritorije sa Kosovom, dok zamenik predsednika Opštine Stojanča Arsić odbacuje tu mogućnost, kao lošu i nemoguću opciju.

"Ako bi pitali Albance ovde na jugu Srbije da li su za pripajanje ovog područja, Preševske doline, Kosovu - ogromna većina bi odgovorila pozitivno. Kao što je to bio slučaj i na referendumu 1992. godine", podsetio je Hasani.

foto: Fonet/Ljiljana Stanojević

On je siguran da i svi Srbi na severu Kosova žele da žive u sklopu države Srbije i objašnjava da bi "svako želeo da živi sa svojima".

Hasani je FoNetu rekao da bi razmenom teritorija i Srbija i Kosovo rešili probleme sa svojim nacionalnim manjinama, ali je rezervisan po pitanju stava međunarodne zajednice o ovoj temi.

"Međunarodni faktor možda ne bi dao dozvolu za razmenu teritorija, pribojavajući se lančane reakcije, odnosno sličnih zahteva koji bi usledili u okruženju, ali i širom sveta", svestan je Hasani.

Ipak, on misli da bi eventualni dogovor o razmeni postignut između Prištine i Beograda bio od presudnog značaja za realizaciju ove ideje.

S druge strane, zamenik predsednika Opštine Stojanča Arsić odlučno odbacuje mogućnost eventualne promene granica, pozivajući se na "jasan stav međunarodne zajednice".

foto: Fonet/Ljiljana Stojanović

"Opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa su sastavni deo države Srbije, a Albanci koji žive na ovim prostorima su građani države Srbije, u čiji sistem bi trebalo da se integrišu i ostvaruju svoja prava", rekao je Arsić.

On je FoNetu rekao da je razmena teritorija "loša i nemoguća opcija" i upozorio na moguće posledice po čitav region i "domino efekat".

"Pokrenulo bi se pitanje zapadne Makedonije i ostalih područja, što bi dovelo do destabilizacije čitavog regiona, a ne samo juga Srbije i severa Kosova", objasnio je Arsić.

Prema njegovoj oceni, ovakve ideje ipak ni na koji način ne utiču na odnose Srba i Albanaca u samoj opštini Bujanovac.

foto: T.S.

"I jedni i drugi su svesni da ne može da dođe do takvog scenarija. Ova tema se plasira u javnost samo kada treba skrenuti pažnju sa nekih drugih stvari koje se dešavaju ovde na jugu Srbije", zaključio je Arsić.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...