UOČI POSETE JAPANSKOG PREMIJERA SRBIJI: Ne spominjite broj 4, ne umotavajte poklon u belu boju, kako da se ponašate za stolom i JOŠ NEKOLIKO VEOMA VAŽNIH PRAVILA!
Foto: Foto: EPA

OVO JE DOBRO DA ZNATE

UOČI POSETE JAPANSKOG PREMIJERA SRBIJI: Ne spominjite broj 4, ne umotavajte poklon u belu boju, kako da se ponašate za stolom i JOŠ NEKOLIKO VEOMA VAŽNIH PRAVILA!

Politika -

U Srbiju danas stiže japanski premijer Šinzo Abe, što mnogi ističu kao istorijsku posetu jer u našu zemlju dolazi predsednik japanske vlade prvi put posle 30 godina.

Ovo je dobar povod da vas upoznamo sa kulturom Zemlje izlazećeg sunca i nekim osnovnim pravilima koja se u Japanu veoma poštuju. Trebalo bi istaći da se radi o zemlji sa velikom i bogatom tradicijom. Njihovi običaji datiraju vekovima unazad. Vrlo drže do njih i pristojno je znati kako da se ophodite u društvu Japanaca.

Naravno, oni su mnoge svoje običaje prilagodili današnjem vremenu ali nikada nije na odmet da znate neke od osnovnih postulata komunikacije i ophođenja u japanskom društvu. Oni će to svakako umeti da cene.

Starost = Poštovanje

Japanci godine vide kao znak mudrosti. Pravilo glasi - uvek budite puni poštovanja prema starijim ljudima u Japanu, bez obzira kog su ranga ili položaja u društvu.

Sastanak

Bitno je da dođete na vreme. Radni doručaj je nepopularan u Japanu jer radni dan ne počinje pre 9 ujutro. Posebno se to odnosi na Tokio gde je zbog velike gužve u saobraćaju pitanje da li ćete stići na vreme na sastanak.

Rukovanje je prikladno tokom početka sastanka. Stisak ruke kod Japanaca nikako nije čvrsto. Rukovanje je propraćeno sa malo ili nimalo kontakta očima.

Neki Japanci se i poklone i rukuju.

Naklon

Naklon je znak poštovanja i poniznosti, ali nije znak podređenosti. Generalno, osoba nižeg ranga se klanja prva i njen naklon je dublji. Kod muškaraca ruke bi trebalo da budu sa strane, dok žene treba ruke da polože na butine pri naklonu.

Govor tela

Klimanje je veoma važno. Kada slušate Japanca kako govori pristojno je da povremeno klimate glavom kako biste pokazali da slušate i razumete ono što govori.

Tišina je prirodni oblik neverbalne komunikacije. Nema potrebe da se trudite da tada ćaskate kako biste je prekinuli.

Ne stojte blizu Japanca. I izbegavajte dodirivanje.

Produženi kontakt očima, tj zurenje se smatra nepristojnim.

Večera

Konzumiranje pića je grupna aktivnost. Ne odbijajte ako vam ponude piće.

Prazna čaša je znak da želite da vam sipaju još. Ako ne želite više, držite čašu najmanje do pola punu. Slično je i sa hranom. Ako vam je tanjir skroz prazan, to će biti znak da želite još. U suprotnom, ostavite malo hrane na tanjiru.

Zdravice su veoma važne kod Japanaca. Pre nego što uzmete piće sačekajte zdravicu.

Sačekajte da najvažnija osoba (počasni gost) za stolom počne da jede pa onda možete i vi. Ako ste vi počasni gost sačekajte da hrana bude na stolu i da su svi spremni za jelo.

Kada vam ponude hranu pristojno je da malo oklevate pre nego što prihvatite.

Ne morate mnogo da jedete ali je ne pristojno da ne probate pomalo od svakog jela.

Kultura

Japanci imaju jak osećaj nacionalnog ponosa, vrednuju disciplinu, samokontrolu i harmoniju. Sebe pre svega vide kao deo porodice, religije, kompanije, univerziteta... dakle kao deo zajednice pre nego kao pojedince.

Pokloni

Ritual davanja poklona je važniji od vrednosti samog poklona.

Dopustite svom japanskom kolegi da inicira davanje poklona. Kada poklanjate predstavite dar skromno tipa - Ovo je samo mali znak pažnje.

Vrlo je važno i kako primate poklon. Dajte i primajte poklon sa obe ruke uz blagi naklon. Nemojte da se zbunite - Japanac može da odbije poklon jednom ili dva puta pre nego što ga prihvati.

Japanci vole da daju poklone. U poslovnom orkuženju dobro je pokloniti nešto malo npr olovke ili nešto sa logoom vaše kompanije. Poklon se daje onome ko je glavni u grupi. Izbegavajte da dajete setove u kojima ima nečega četiri ili devet.

Japanci se trude da ne koriste broj 4 ukoliko baš ne moraju, kao na primer u programiranju. Razlog za to jeste izgovor - četiri na japanskom jeziku zvuči skoro isto kao reč smrt.

Nikada nemojte Japancu davati poklon koji se sastoji iz 4 dela, jer ga može posmatrati kao veoma zloslutan objekat.

Praksa izbegavanja četvorke naziva se tetrafobija i veoma je česta u istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

Poklon takođe nemojte umotati u crni, sivi ili beli papir jer su to boje koje se koriste na sahranama. Japanci obično ne otvaraju poklon ispred onoga koji im je taj poklon dao.

Imena i pozdravljanje

Japanci prvo koriste prezime a zatim ime. Ipak u komunikaciji sa "zapadnjacima" oni koriste ime pa prezime.

I još ponešto što bi vam moglo pomoći

Japanci mogu da postavljaju lična pitanja. Ovo nije znak nepristojnosti već njihov pristojan način da pokažu da su zainteresovani.

Japanci ne izražavaju mišljenja i želje otvoreno. Ono što kažu i ono što misle može biti različito.

Ne očekujte da će Japanac direktno reći "Ne". "Možda" kod njih obično znači "Ne".

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVAKO JAPANCI POKAZUJU PRIJATELJSTVO: Evo zašto ih Srbi vole, iako su na dalekom Istoku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track