ŽELEO JE DA BUDE PILOT, NOSILAC CRNOG POJASA U KARATEU, ZAVRŠIO DVA FAKULTETA: Evo ko je bio Oliver Ivanović i kako je počeo da se bavi politikom!
Foto: Zorana Jevtić

BIOGRAFIJA

ŽELEO JE DA BUDE PILOT, NOSILAC CRNOG POJASA U KARATEU, ZAVRŠIO DVA FAKULTETA: Evo ko je bio Oliver Ivanović i kako je počeo da se bavi politikom!

Politika -

Oliver Ivanović rođen je 1. aprila 1953. godine u selu Ranić kod Dečana. Otac Bogdan, profesor istorije, i majka Olga, profesorka srpskog.

Crnogorac, po veri pravoslavac, slavi Svetog Nikolu. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Titovoj (danas Kosovskoj) Mitrovici.

Hteo je da bude pilot, ali želju nije ostvario zbog slabog vida. Bio pitomac Vojne akademije u Zagrebu koju je posle tri godine napustio. Vratio se u Mitrovicu gde je završio Mašinski fakultet, a u Prištini je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu.

U Zagrebu počeo ozbiljno da trenira karate, nosilac je crnog pojasa (četvrti dan), osvajač prvenstva Kosova. Instruktor je i međunarodni karate sudija. Bio je i predsednik karate kluba "Trepča". Govorio je engleski, albanski i italijanski.

Bio je oženjen, otac četiri sina.

Kako je postao političar

Počelo je juna 1999. godine molbom "momaka s mosta" (koji razdvaja srpski od albanskog dela Mitrovice) da im, kao karatista, pomogne u odbrani.

"Na svoju sramotu, iako ovaj grad volim više nego bilo koji drugi, bio sam spreman da odem. Vratili su me momci koji su bili odlučniji od mene i sigurniji da će po svaku cenu ostati ovde. Njih dvadesetak došlo je kod mene sa idejom da me nagovore jer, ako ništa drugo, "znam sa strancima".

Tako se i rodio SNV kao građanski pokret za očuvanje rodnog mesta". Ivanović je 1999. godine postao predsednik Izvršnog odbora SNV-a severnog Kosova.

Hronologija najvažnijih događaja od trenutka raspisivanja naloga za hapšenje Olivera Ivanovića

27.1.2014. Tužilac kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK) saslušao je danas lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanović u vezi istrage o ratnim zločinima i posle toga izdao nalog za njegovo hapšenje. Ivanović je tokom dana dobrovoljno došao u policijsku stanicu u severnoj Kosovskoj Mitrovici gde ga je saslušao tužilac iz KSTK, nakon prethodnog dogovora tužioca i advokata Ivanovića, saopštio je Eulek

28.1.2014. Kancelarija specijalnog Tužilaštva Kosova saopštila je da je bivši kandidat za gradonačelnika i odbornik u skupštini Severne Mitrovice Oliver Ivanović osumnjičen u istrazi o ratnim zločinima, kao i u navodima o teškom ubistvu počinjenom nakon konflikta. EULEX je saopštio u utorak ujutro da mu je određen jednomesečni pritvor.

foto: Beta Saša Đorđević

21.1.2016. Lider Građanske incijative "Srbija, demokratija, pravda" osuđen je u postupku koji se protiv njega i četvorice Srba više od godinu dana vodio za najteža krivična dela. Vreme koje je proveo u pritvoru biće uračunato u zatvorsku kaznu.

16.2.2017. Presuda lideru GI "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću je ukinuta i vraća se na početak.

Odluku o tome doneo je Apelacioni sud u Prištini.

Milena Ivanović je rekla da očekuje da se Ivanović vrati kući sledeće sedmice.

"Mi smo ovo doživeli kao pozitivnu vest, jer smatramo da je ovo još jedan korak ka konačnoj slobodi", rekla je Ivanović.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović je ranije, krajem januara, izjavio da očekuje da će Apelacioni sud usvojiti njegovu žalbu na prvostepenu presudu kojom je zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu i Metohiji osuđen na devet godina zatvora.

Lider GI SDP nalazi se u zatvoru od januara 2014. godine.

22.2.2017. Oliveru Ivanoviću je ukinut zatvorski pritvor, umesto toga mu je određen kućni pritvor, potvrdio je Ivanovićev advokat Ljubomir Pantović.

24.3.2017. U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici počelo je ponovljeno suđenje lideru Građanske inicijative "Sloboda demokratija pravda" Oliveru Ivanoviću, optuženom za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

Suđenje je vraćeno na početak odlukom Apelacionog suda u Prištini da poništi prvostepenu presudu, kojom je bio osuđen na devet godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina 14. aprila 1999. godine.

18. 09. 2015 - Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici odredilo je danas kućni pritvor lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću.

21.4.2017. Sud u Kosovskoj Mitrovici, kojim je predsedavala sudija iz Euleksa, ukinuo je kućni pritvor lideru građanske inicijative "Srbija, demokratija pravda" Oliveru Ivanoviću i naložio mu da se dva puta nedeljno javlja u policijsku stanicu u severnom delu Mitrovice.

"To je samo prvi korak na putu do konačnog rešenja i mislim da je to sasvim logičan potez suda", izjavio je Ivanović za novinsku agenciju Beta, dodajući da mu je cilj da skine "ljagu sa svog imena, tako što će dokazati da nema nikakve veze sa onim za šta se tereti".

16.1.2018. Ubijen Oliver Ivanović u Kosovskoj Mitrovici. Posle ranjavanja podlegao povredama.

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ZBOG BORBE ZA KOSOVO UŠAO U POLITIKU: Detalji političke biografije Olivera Ivanovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track