Najnovije vesti

UBISTVO IVANOVIĆA GLAVNA TEMA SVETSKIH MEDIJA: Brutalni zločin nad srpskim političarem pojačaće tenzije na Kosovu!
Foto: Dragana Udovičić, Printscreen BBC, Printscreen DW, Foto: Dragana Udovičić, Printscreen BBC, Printscreen Dojče Vele

SVI PIŠU O OLIVERU

UBISTVO IVANOVIĆA GLAVNA TEMA SVETSKIH MEDIJA: Brutalni zločin nad srpskim političarem pojačaće tenzije na Kosovu!

Politika

Svetski mediji preneli su danas vest o ubistvu Olivera Ivanovića, a Asošiejted pres ocenjuje da će ovaj napad najverovatnije pojačati etničke tenzije na Kosovu.

AP prenosi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon koje će se obratiti javnosti.

 

Američka agencija u izveštaju iz Kosovske Mitrovice javlja, pozivajući se na Ivanovićevog adokata, da je Ivanović podlegao povredama nakon što je jutros upucan ispred prostorija svoje stranke, a opisuje ga kao "jednog od ključnih političara na severu Kosova većinom naseljenom Srbima".

Američka agencija podseća da je kosovski sud osudio Ivanovića za ratne zločine počinjene tokom sukoba 1998-1999, uz napomenu da je presuda poništena i da je ponovno suđenje bilo u toku.

 

Bi-Bi-Si u svom izveštaju navodi da je ubijen istaknuti srpski političar na Kosovu Oliver Ivanović, koji je "smatran jednim od umerenih lidera kosovskih Srba".

 

foto: Printscreen/ BBC

I ruska agencija Tas s prenela je da je lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović jutros ubijen u Mitrovici.

 

Tas s prenosi i da se ljudi u velikom broju okupljaju ispred prostorija sedišta stranke i bolnice, kao i da je policija blokirala okolne ulice.

 

Francuski mediji izvestili su, pozivajući se na izvore iz Ivanovićeve stranke i njegovog advoata Nebojšu Vlajića, da je Ivanović, koga opisuju kao važnog srpskog političara na Kosovu, jutros ubijen iz vatrenog oružja u srpskom delu Mitrovice.

 

"Na čelu lokalne socijaldemokratske stranke, smatran je umerenim srpskim političarem u gradu koji ostaje podeljen na severni deo, naseljen Srbima, i južni deo, naseljen kosovskim Albancima", navodi Figaro.

 

Radio Slobodna Evropa, kome je Ivanovićevu smrt potvrdio i glavni tužilac u Mitrovici, Šucri Sulja, objavio je kratku Ivanovićevu biografiju, ističući da se na poslednjim lokalnim izborima 22. oktobra 2017. zbog zastrašivanja na severu Kosova, četvoro sa njegove liste povuklo, te da mu je nedavno u Severnoj Mitrovici zapaljen automobil.

 

foto: Printscreen Dojče Vele

Na to podseća i Dojče vele, navodeći da je Ivanovih više od dve godine proveo u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina.

 

Kuri.rs/ Tanjug

Foto: Dragana Udovičić, Printscreen BBC, Printscreen DW

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...