(KURIR TV) VUČIĆ: Ubistvo Olivera Ivanovića je teroristički akt! Srbija traži da učestvuje u istrazi!
Foto: Marina Lopičić

Šok i neverica posle brutalne likvidacije u Kosovskoj Mitrovici

(KURIR TV) VUČIĆ: Ubistvo Olivera Ivanovića je teroristički akt! Srbija traži da učestvuje u istrazi!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će državni organi učiniti sve da se napadači koji su jutros u Kosovskoj Mitrovici ubili lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića što pre privedu licu pravde.

Kurir TV je uživo prenosila konferenciju na Andrićevom vencu

12.37 - Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanja novinara, takođe dodao da ne želi da govori o indicijama sve dok se ne oglase nadležni organi.

foto: Marina Lopičić

"Kome bi odgovaralo ili ne bi odgovaralo ubistvo na Kosovu, kome u međunarodnoj zajednici, Beogradu... To je jasno svakome ko je završio prvi razred osnovne škole. Svima je sve jasno. Neka ne misle da mogu da sakriju ubistvo, počinioci će biti pronađeni. Istraga neka radi svoj posao, tužilac za organizovani kirminal danas pokreće ovde u Srbiji predistražni postupak. Mislim da je ovo osmišljavano i pripremano ranije. Naše službe imaju 24-satnu otvorenu i zaštićenu komunikaciju sa stranim službama, između ostalog i sa CIA. Stejt department je pre par dana objavio da postoji opasnost od terorističkih napada na KiM, ali mislim da nisu imali konkretne pokazatelje, već da je reč o uobičajenim predostrožnostima uoči praznika. Ako su, pak, znali nešto unapred, onda očekujem da odmah i objave ko su počinioci", naveo je Vučić.

On je ponovio da ne zna ko je ubica, ali da će saopštiti ime kada ga bude saznao.

foto: Marina Lopičić

"Ovo je možda prvo etnički motivisano ubistvo, a možda i nije. Da li neki to koriste na različite načine, da, upravo to rade albanski mediji i oni u Beogradu koji isto tako razmišljaju, Đilas, Jeremić, Janković, Lekić... Ne dam im da od naše države naprave državu ubica, kriminalaca i mafijaša! Nikome neću dati da od nevinih i časnih ljudi napravi ubice! Šta to znači?! Svađao sam se sa komšijom, sutra ga neko ubije, ubio ga komšija. To rade poremećeni umovi, a još su gori i poremećeniji oni umovi koji to žele da zloupotrebe. Reč je o lažljivim psihopatama koji zarad svoje fotelje čine sve, makar i na štetu svoje države. Oliver Ivanović mi je poslao svojevremeno poruku da treba da ga podržim, kad ga nisam podržao. Razgovarali smo i o politici i o svemu drugom. Video sam ga nakon što mu je zapaljen automobil. Bila mu je tu i supruga i kratko smo razgovarali. A kako mogu da znam da li je paljenje automobila povezano sa ubistvom? Sreća pa sve poruke čuvam, a čuvaju ih i nadležni organi", zaključio je Vučić.

12.25 - Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije poručio i da se srpske službe bezbednosti bave ozbiljnim pretnjama, a ne, kako je naveo, "vestima sa televizije".

foto: Marina Lopičić

"Nikakvih direktnih pretnji Oliveru Ivanoviću nije bilo. Kažite mi koja su to imena nešto počinila, a zaštićena su, a ne da se pravite politički iskusni. Dva puta sam se čuo sa Goranom Rakićem, atmosfera dole je vrlo teška, a moja poruka našem narodu je da sačuva mir i staloženost. Ako oni koji treba da pronađu ubice ih ne pronađu, pronaći ćemo ih mi. Za razliku od političkih pilićara u Srbiji, ja sam dovoljno ozbiljan čovek da znam šta znači ozbiljno ubistvo i neophodnost hitnog pronalaženja počinilaca. Problem je tih što ja neću da ćutim, jer mi je savest, za razliku od njihove, čista. Pa 4 i po godine nisu učinili ništa za stabilnost na KiM, nisu mrdnuli oko Zajednice srpskih opština. A mi smo učinili sve - od regionalne policije, preko pravde i pravosuđa, sve. Zato ću svakog dana da im odgovaram na svaku laž i neću im dati da nam uruše Srbiju zarad svojih političkih ciljeva", naveo je predsednik.

12.19 - Predsednik Srbije je u nastavku poručio da ne može da veruje kakve su optužbe usledile nakon jutrošnje tragedije.

foto: Marina Lopičić

"Stavljali ste mi metu na čelo, a sada govorite da je neko kriv za ubistvo samo zato što je imao političkog protivnika. Je l to znači da niko ne sme da ima političkog protivnika? Pa je l to znači da ako sad umre majka Marijanu Rističeviću, biće krivi oni koji su ga napadali? Suština je da se sve svali na pleća Srbiji da bi neko ostvario svoje političke ciljeve. To je najperfidnija i najpotuljenija propaganda, a protiv tih laži ćemo se boriti svakog dana. Mi od 2008. godine na tom prostoru nemamo efektivnu kontrolu, nemamo ni poverenje u njihove organe, ali se nadamo da će obaviti svoj deo posla. Ako ne, mi ćemo ubice svakako otkriti. Ovo je toliko krupno da ne može proći neistraženo i bez pronalaženja krivca. Ne postoji savršen zločin, a ovaj je daleko od savršenog", naveo je Vučić.

12.10 - Predsednik Srbije je dodao da je ubijen čovek koji je roditelj, suprug i koji nije bio neko ko je pozivao na sukobe Srba i Albanaca.

foto: Marina Lopičić

"Bez obzira na sve političke razlike, lično upućujem saučešće i svim Srbima na KiM. Ovo je napad na porodicu Ivanović, srpski narod na KiM i na Srbiju u celini, ma ko da ga je izveo, bio on Srbin, Albanac ili drugi stranac... Danas je delegacije Srbije napustila skup u Briselu, jer je veoma teško razgovarati pod ovakvim okolnostima. Sve ovo govori da se Albanci neće zaustaviti do Niša, dobro smo razumeli njihove pretnje, ali i ćutanje onih koji je trebalo da reaguju. Poručujemo Kadriju Veseljiju da neće stići do našeg lepog Niša. Sve Albance pozivam da dođu na kafu u Niš, da se lepo provedu, da vide kako izgleda jedan lepo uređen evropski grad gde imate sve više fabrika. A na drugi način da dođu u Niš - neće moći. Neki u Prištini govore da im je mnogo stalo do Olivera Ivanovića, a gonili su ga 4 godine. I u Beogradu govore isto, a kada sve ovo prođe pitajte njegovu porodicu gde su bili ti koji se izdaju za njegove najveće prijatelje. Kažu: "Vlast ubija političke protivnike". Bednici jedni, pokažite nam ko je ubica, mislite da ćete lažima i optužbama na hajku nešto uspeti. Sram vas bilo! Pa ja sada da se okliznem ovde i padnem, da me neko ubije, optužili bi vladiku Amfilohija, i ovaj Saša Janković i Dragan Đilas koji me svakodnevno napadaju", podvukao je on.

12.05 - Predsednik Vučić je poručio da u ime države Srbije izražava saučešće porodici Olivera Ivanovića.

foto: Marina Lopičić

"Za državu Srbiju je ovaj akt teroristički akt i u skladu sa time će semo se i odnositi. Već je upućeno šismo organima Euleks i Umnik sa našim zahtevom da državni organi Srbije učestvuju u sprovođenju istrage na teritoriji KiM. Uskoro ću na Kosovo. Želim da razgovaram sa narodom, šta možemo da učinimo, iako nemamo efektivnu vlast. Sve mere koje su neophodne, a to sam obećao Oliverovoj supruzi i jutros, država će preduzeti, i pronaći ćemo ubice, jer mnogo interesantnih detalja na njih ukazuje. Ubistvo se nije dogodilo na teritoriji koju efektivno kontrolišemo, pa nismo u mogućnosti da odmah sami istražimo, već moramo da sačekamo reakciju drugih organa", istakao je Vučić.

foto: Marina Lopičić

Hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koju je, posle jutrošnjeg ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, zakazao Vučić, održana je tačno u podne, u sedištu predsednika Republike na Andrićevom vencu.

foto: Marina Lopičić

Podsetimo, nepoznati napadači upucali su Olivera Ivanovića jutros u Kosovskoj Mitrovici, a on je ubrzo podlegao povredama.

foto: EPA

Na Ivanovića su navodno pucali dok je ulazio u prostorije svoje stranke. Prema nezvaničnim informacijama, Ivanović je nakon napada hitno transportovan u KBC Kosovska Mitrovica, ali bez znakova života.

(Kurir.rs/M. Jeremić/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track