Najnovije vesti

NEMAČKI NOVINAR O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA: Njegov pragmatizam i umerenost su mu stvorili brojne neprijatelje, ali je on ignorisao sve pretnje
Foto: Tanjug, Milena Popović Ivanović, Supruga, Reakcija, Presud

tragičan kraj lidera srba sa kosova

NEMAČKI NOVINAR O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA: Njegov pragmatizam i umerenost su mu stvorili brojne neprijatelje, ali je on ignorisao sve pretnje

Politika

Nemačka štampa opširno piše o ubistvu Olivera Ivanovića, a u uglednom listu Frankfurter algemajne cajtung pojavio se tekst dopisnika sa Balkana Mihaela Martnesa pod naslovom „Smrt u bastionu balkanske mafije“, u kome Martens analizira Ivanovićevu ulogu u političkom životu Srbije i Srba sa Kosova.

 

foto: Beta/Dragan Gajić

Martens ističe da je Ivanović pre svega bio pragmatična i umerena ličnost, sa nije podlegao povišenim nacionalističkim tonovima, zbog čega su se sa nim susretali skor svi političari sa Zapada prilikom dolaska na Kosovo. Nemački novinar zaključuje da je takvim pristupom Ivanović stvorio mnogo neprijatelja:

nacionalističkim albanskim elitama bio je trn u oku jer je na svoj mahom miran i argumentovan način zastupao prava srpske manjine na Kosovu, dok, kako kaže Martens, srpskim nacionalistima nije bio po volji jer se rano zalagao da se primi k znanju realnost kosovske nezavisnosti.

 

Kada je Beograd od kosovskih Srba zatražio potpuni bojkot kosovskih institucija, Ivanović se zalagao za blisko učešće Srba u političkim događajima na Kosovu, jer bi tek tada bi Srbi mogli braniti svoje interese na Kosovu, čak i ako ne žele da priznaju državu proglašenu 2008. godine. "Srbi ovde nisu planine i šume, već ljudi", rekao je jednom.

 

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na Ivanovića je već 2005. bio izvršen napad, koji se mogao shvatiti i kao opomena: tada je eksplozivom raznet Ivanovićev automobil. On nije bio u blizini i prošao je nepovredjen. Počinioci nikad nisu indetifikovani – ali krug potencijalnih atentatora je već tada bio popriličan.

 

Martens navodi da parole o svetoj zemlji Kosova polja, koje su širili, kako kaže, samozvani kosovski junaci iz Beograda, njemu nisu bile neprihvatljive, a da je imao neprijatelje i u međunarodnim nadzornim organima na Kosovu, koje je čak i deset godina nakon proglašenja nezavisnosti (koju ne priznaju sve države EU) još uvek poluprotektorat pod američkim i zapadnoevropskim starateljstvom. On se nije uzdržavao od direktne kritike stranaca zbog pogrešnih razvoja i političkih omaški.

 

2014 godine je Eulex, na Kosovu aktivna državo-pravna misija EU, pokušao da ga u jednom najblaže rečeno čudnovatom sudskom procesu žigoše kao ratnog zločinca i da ga na 9 godina strpa u zatvor, što je mnoge iznenadilo, jer čak ni albanski nacionalisti Ivanovića nisu optuživali za ratne zločine. Pokušaj da ga u to naknadno pretvore je propao u apelacionom postupku, ali je nevino optuženog koštao dragocene tri godine života, koje je Ivanović proveo u istražnom zatvoru a posle štrajka glađu u kućnom pritvoru.

 

foto: Fonet/AP, EPA

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Ivanović je imao svoje protivnike u robustno razvijenom podzemlju Mitrovice, koja je stekla veliki uticaj i novac u gradu nakon završetka rata na Kosovu 1999. godine, krijumčarenjem i raznim drugim krivoj poslovima.

 

Frankfurtski list dalje piše da je sâm Ivanović u intervjuima poslednjih meseci dao do znanja da se Srbi na severu Kosova ne plaše Albanaca nego drugih Srba, lokalnih kriminalaca i džipova bez registarskih oznaka. Pretnje su, dodaje se u tekstu, postale intenzivnije nakon što je odlučio da uđe u političku trku za mesto gradonačelnika protiv kandidata kojeg podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić. „Ivanović se čuvao da ne dovede Vučića u direktnu vezu sa mafijom u Mitrovici, ali je znakovito govorio o 'kriminalnim strukturama povezanim sa politikom'.“

 

"Tragično je da se 18 godina nakon završetka rata Srbi sada plaše drugih Srba i zato napuštaju Mitrovicu. Ljudi su uplašeni, ćute ili pakuju svoje stvari", upozorio je Ivanović nekoliko meseci pre smrti.

 

foto: Zoran Šaponjić

"Znali smo gde je front, ali sada ne znamo zato što je front između nas", rekao je tada.

 

Martens piše da je premoć kriminala u gradu i razvijena trgovina narkoticima uz okretanje glave policije, jedan razloga zbog koga je Ivanović najavio prošle godine da će se kandidovati za mesto gradonačelnika Mitrovice, protiv kandidata koga je podržavao predsednik Srbije Vučić. Posle objavljivanja kandidature pretnje protiv Ivanovića su se povećale. Ivanović je pažljivo izbegavao da ne povezuje direktno Vučića sa mafijom u Mitrovici, ali je govorio o "kriminalnim strukturama vezanim za politiku". Mnogi članovi Ivanovićeve stranke su se posle pretnji povukli iz politike, ali on je ipak je odlučio da ignoriše pretnje.

 

Martens ovako zaključuje svoj tekst: „Ivanović je bio verzirani karatista i mogao je da se odbrani od fizičkih napada – ali nije imao šanse protiv šest metaka koji su u utorak probušili njegovo telo. Za Kosovo, Srbiju i Srbe u Mitrovici bilo bi važno da se ubistvo razjasni. Ali šanse ne stoje dobro. Mitrovica je sa aspekta pravne države crna rupa koja je sada progutala novu žrtvu.“

 

(Kurir.rs)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV) PORODICA OLIVERA IVANOVIĆA NA NOVOM GROBLJU: Telo pokojnog Ivanovića u Beogradu

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...