Najnovije vesti

PREDSEDNIK GIK UOČI BEOGRADSKIH IZBORA: Proglašeno 5 lista, na spisku 1,6 miliona birača
Foto: Profimedia

rok za predaju je 16. februar

PREDSEDNIK GIK UOČI BEOGRADSKIH IZBORA: Proglašeno 5 lista, na spisku 1,6 miliona birača

Politika
18:01h

BEOGRAD - Gradska izborna komisija (GIK) do četvrtka posle podne proglasila je pet izbornih lista za lokalne izbore u Beogradu, a na njima će pravo glasa imati oko 1,6 miliona birača, na oko 1.183 biračka mesta.

Proglašene su: izborna lista broj 1 "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", zatim izborna lista broj 2 "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", izborna lista broj 3 "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija (JS)", izborna lista broj 4 "Da oslobodimo Beograd - Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija - Zeleni (ZEP - Zeleni)", kao i izborna lista broj 5 "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik".

foto: Dragan Kadić

Predata je i lista Grupa građana "Šta radite bre - Marko Bastać" koja još nije proglašena, ali predsednik GIK-a Zoran Lukić očekuje da u toku dana i ta izborna listu bude proglašena.

Rok za predaju liste je 15 dana pred održavanje izbora, dakle 16. februar, dodao je Lukić.

On za Tanjug kaže da će u Beogradu na izborima zakazanim za 4. mart, biti otprilike isti broj biračkih mesta kao na predsedničkim izborima 2017. godine, kada ih je bilo 1.183.

"Može da dođe do manjih promena, da li će biti povećan broj biračkih mesta za dva, tri ili pet, ili će biti nešto malo smanjen. Na predsedničkim izborima je bilo 1.183 biračka mesta na teritoriji celog grada, a prema poslednjim podacima je oko 1.607.000 birača sa pravom glasa", rekao je Lukić.

On je dodao da je Gradska izborna komisija donela Uputstvo za sprovođenje izbora, kojim su precizirana prava i obaveze stranaka, članova GIK-a i načelnika uprava gradskih opština, koji će pomoći GIK-u u radu, pre svega kad je reč o objedinjavanju kandidata za članove biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu.

"Postoje rokovi za predaju kandidata načelnicima uprava, pa rokovi za objedinjavanje, rokovi za predaju GIK-u, kao i rokovi Komisije za donošenje rešenja o biračkim odborima u stalnom i proširenom sastavu. To će se uraditi po numeričkom prikazu koji će nam uraditi Republički zavod za statistiku, vodeći računa da nijedna stranka ne može da ima više od polovine članova organa za sprovođenje izbora, a stranke će o tome biti blagovremeno obaveštene", pojašnjava Lukić.

Pravo da imaju članove u proširenom sastavu GIK-a, imaju one liste koje su predložile najmanje dve trećine od ukupnog broja odbornika.

"Ko preda manje kandidata od dve trećine od 110, koliko se odbornika bira, nema pravo na prošireni sastav ni GIK ni biračkih odbora", naveo je Lukić.

U tom smislu, kaže da Grupa građana Aleksandar Šapić nema pravo na prošireni sastav, s obzirom da na listi nema te potrebne dve trećine kandidata za odbornike, dok ostali predlagači imaju pravo da predlože članove biračkih odbora u proširenom sastavu.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Kada je reč o posmatračima izbora, Lukić kaže da su počele da pristižu prijave.

"Kada svi budu podneli zahteve donećemo i ovlašćenje i akreditacije za strane i domaće posmatrače koji su registrovani. Za sada imamo dva-tri zahteva", rekao je Lukić.

Rok da izborna komisija objavi konačne rezultate je 24 sata od zatvaranja biračkih mesta, osim u slučaju da dođe do ponavljanja izbora.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SAHRANJEN OLIVER IVANOVIĆ! Evo kako je lider Srba sa Kosmeta ispraćen na večni počinak!?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...