ĆUTANJE JE ZLATO: Ovih 46 poslanika u 2017. nije progovorilo ni reč, a primaju platu od 100.000!
Foto: Zorana Jevtić

Neki unutra jedva da su i kročili, u vrh glave četiri puta

ĆUTANJE JE ZLATO: Ovih 46 poslanika u 2017. nije progovorilo ni reč, a primaju platu od 100.000!

Politika -

BEOGRAD - Čak 46 poslanika u srpskom parlamentu tokom 2017. nije progovorilo ni reč, a veliki broj je u skupštinsku salu kročio svega nekoliko puta.

Najveći broj njih, ukupno 25, jeste iz redova SNS, koji su i najbrojnija poslanička grupa, a potom slede socijalisti i poslanici PUPS. List ističe da poslanici Skupštine Srbije u proseku primaju platu od oko 100.000 dinara i da imaju razne privilegije.

Na primer, poslanik NS Miroslav Markićević tokom cele 2017. godine u Skupštini Srbije nije se javio nijednom, a bio je prisutan samo četiri sata.

foto: Marina Lopičić

“Koliko će neko govoriti i prisustvovati sednicama zavisi od poslaničke grupe kojoj pripada, od toga koliko prima građane... A ja primam i građane. Takođe, imam i zdravstveni problem. Jedva čekam izbore, da se rešim ovog posla”, navodi Markićević za list.

Oni tu ističu da prema zvaničnim podacima za njim mnogo ne zaostaje ni poslanik SNS Bogdan Obradović koji je u Skupštini proveo ukupno devet sati i 46 minuta i koji se takođe nijednom nije javio za reč.

foto: Dragan Kadić

"Verovatno je to zato što se nisam uvek upisivao kada sam dolazio na sednice. Ne treba zaboraviti da sam veoma aktivan u odboru i da sam potpredsednik Olimpijskog komiteta. Na sednicama nisam govorio, jer je bilo onih koji su imali šta da kažu”, kaže Obradović. Na istom mestu je i poslanik iz redova LDP Nenad Milić koji navodi da se nekoliko puta javljao za reč u 2016. godini. “Statistika je jedno suština je drugo. Kad vidite šta se sve dešava na sednicama Skupštine, biće vam jasno zašto malo vremena provodimo tamo”, ističe Milić.

foto: Aleksandar Jovanović

Među poslanicima koji nisu bili aktivni na sednicama je i Milutin Mrkonjić iz SPS, a na sednicama je proveo oko 55 sati za celu godinu. Mrkonjić kaže da nije bilo potrebe da govori on na zasedanjima, jer su pričali ljudi koji su više znali o temama koje su bile na dnevnom redu.

foto: Zorana Jevtić

“Kad se priča o građevini, koja je moja profesija, tu sam. Kad ne znam mnogo da govorim o temi, puštam druge da pričaju. Nisam sveznalica”, kaže on za list. Dragan Šormaz iz SNS je na sednicma proveo oko 268 sati, ali nije bio za govornicom nijednom u 2017. godine.

foto: Zorana Jevtić

“Stvarno nisam pričao? To mi deluje neverovatno. Ne znam šta je u pitanju. Da li su bile teme, da li su bile situacije... Nekad sam non-stop bio za govornicom”, kaže Šormaz. Među poslanicima koje se retko mešaju u svoj posao je i Dušan Bajatović, “poznat po mesečnim primanjima od oko 2,5 miliona dinara koje dobija po raznim osnovama (u parlamentu prima samo paušal od 27.320 dinara)”.

foto: Dragan Kadić

On takođe nije govorio na zasednjima parlamenta, a u 2017. godini u skupštinskoj klupi proveo je oko 38 sati. Za reč se nije javljala ni Milanka Karić, koja je poslanik SNS-a, kao ni Dušan Borković i Zoran Dragišić, koji su takođe izabrani na listi naprednjaka i Dušan Petrović, poslanik ZZS i bivšeg ministra.

foto: Nebojša Mandić

Poslanici koji tokom 2017. u Skupštini nisu progovorili ni reč

Dušan Bajatović (SPS)

Milovan Bojić (SRS)

Dušan Borković (SNS)

Josip Broz (SPS)

Slaviša Bulatović (SNS)

Zoran Dragišić (SNS)

Jovica jevtić (SNS)

Dragan Jovanović (BS)

Jasmina Karanac (SDPS)

Milanka Karić (SNS)

Borislav Kovačević (PUPS)

Radmilo Kostić (SNS)

Ljibuška Lakatoš (SNS)

Vesna Marjanović (DS)

Miroslav Markićević (NS)

Maja Mačužić (SNS)

Ostoja Mijailović (SNS)

Jelena Mijatović (SNS)

Zoran Milekić (SNS)

Nenad Milić (LDP)

Nataša Mihailović Vacić (SDPS)

Ljiljana Mihajlović (SRS)

Milutin Mrkonjić (SPS)

Goran Nikolić (SNS)

Bogdan Obradović (SNS)

Jasmina Obradović (SNS)

Ognjen Pantović (SNP)

Vladimir Petković (SNS)

Dušan Petrović (ZZS)

Snežana R. Petrović (SNS)

Katarina Rakić (SNS)

Marina Ristć (SPS)

Dragan Savkić (SNS)

Zdravko Stanković (SDS - NS)

Željko Sušec (SNS)

Duško Tarbuk (SNS)

Milena Ćorilić (PUPS)

Radoslav Cokić (SNS)

Goran Čabradi (ZES)

Aleksandar Čotrić (SNS)

Dragan Šormaz (SNS)

Nenad Mitrović (SNS)

Mladen Lukić (SNS)

Jelisaveta Veljković (PUPS)

Filip Stojanović (SRS)

Mirjana Dragaš (SPS)

(Kurir.rs/Blic/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track