POSLANICI ZAKUKALI: Jedva, bre, preživljavamo sa 100.000 dinara mesečno!
Foto: Zorana Jevtić

Sramota: Srpski parlamentarci se ujedinili zbog para

POSLANICI ZAKUKALI: Jedva, bre, preživljavamo sa 100.000 dinara mesečno!

Politika -

Predstavnici naroda složili se s kolegom Zukorlićem da im ni januarsko povećanje od 5.000 dinara nije dovoljno i da s platom od oko 870 evra mesečno jedva sastavljaju kraj s krajem

Srpski poslanici, čuveni po tome što, umesto argumentima, međusobno ratuju psovkama, uvredama, gađanjem kompjuterskim mišem, složni su, verovali ili ne, ipak u jednom - da su im plate od oko 100.000 dinara sramotno niske.

Parlamentarci su se, naime, složili s kolegom Muamerom Zukorlićem, predsednikom Stranke pravde i pomirenja, a bivšim muftijom, da im ni januarsko povećanje zarada za 5.000 dinara nije dovoljno.

Puna usta priče

- Svima su puna usta priče kako je Srbija lider u regionu, a naši narodni poslanici imaju najniže plate na Balkanu. Poslanik od toga treba da izdržava porodicu, sastaje se s ljudima, da bude dostojanstven domaćin. Taj nivo, položaj podrazumeva izvestan status, materijalna sredstva. Narod mnogo više košta demagoški poslanik koji se zalaže za malu platu, a onda negde krade, krade od tog naroda, nego onaj koji pošteno traži da narodni poslanici imaju veće plate - kazao je u jučerašnjem intervjuu Kuriru Zukorlić.

foto: Marina Lopičić

Kurir je sproveo anketu među poslanicima i gotovo su svi saglasni da su im primanja daleko niža od evropskog proseka i da bukvalno jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić kaže da je sramno i poražavajuće što se poslanici žale.

foto: Beta/Nenad Petrović

Prepucavanje

- I ovo što dobijaju je previše, ni to ne zaslužuju s obzirom na njihov nerad, nekulturu, prostakluk i bezobrazna prepucavanja. Oni bi trebalo da budu kažnjeni, da im se odbije ili smanji plata. Sramota je da se oni žale dok vrsni stručnjaci, lekari, prosvetari zarađuju duplo manje. Zato masovno i odlaze iz zemlje i uskoro neće imati ko da nas leči - zaključuje Savićeva, dok Zoran Stojiljković, predsednik Granskog sindikata „Nezavisnost“, kaže da je sramota da predstavnici naroda zapomažu.

- U zemlji u kojoj je toliko ljudi na granici siromaštva, u najmanju ruku, nepristojno je pričati o tim stvarima.

Bačene pare

NE ZASLUŽUJU PLATE

Politikolog Boban Stojanović smatra da parlamentarci ne zaslužuju ni sadašnje plate.

- To je bačen novac. Imajući u vidu koliko (ne) rade, da im je teško da sede u poslaničkim klupama i kada se održavaju sednice, da su praktično samo protočni bojler za Vladine zakone, o kojima ne raspravljaju i za njih glasaju na zvonce, onda su i plate koje sada primaju previsoke.

Evo šta kažu srpski poslanici

foto: Zorana Jevtić

Milovan Drecun, SNS

JEL TREBA DA GLADUJEMO

Je l‘ poslanici ne treba da primaju plate, je l‘ treba da gladuju? Naše porodice treba da žive od vazduha? To nije fer odnos prema instituciji Skupštine Srbije.

foto: Dragana Udovičić

Vjerica Radeta, SRS

PLATE DA SE REŠE

Sistem plata u javnim službama mora da se reši jer je nedopustivo da direktori javnih preduzeća, pa i lokalni funkcioneri, imaju plate veće i od predsednika države. Plate poslanika svakako nisu ono što se predstavlja u javnosti, ali mi se uvek zalažemo za sistematska rešenja.

foto: Stefan Jokić

Sanda Rašković Ivić, NS - Pokret za spas

NAJNIŽE U REGIONU

Poslanici u Srbiji imaju najmanje zarade u regionu, ali su i najmanje plate i penzije u Srbiji. Ne možemo očekivati da kao poslanici budemo adekvatno plaćeni kada adekvatno nisu plaćeni ni lekari, nastavnici, policajci...

Momo Čolaković, PUPS

MALO JE AKO JE SAMO PLATA

Ako je poslanicima plata u Skupštini jedini izvor prihoda, onda to jeste malo. Ali, da ne bude da toliko kukamo, nije za potcenjivanje, jer je u skladu sa mogućnostima naše države.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track