Najnovije vesti

MILOŠEVIĆ JE U DEJTONU POCRVENEO OD BESA I GAĐAO ME PAPIRIMA: Bio je dobar taktičar, ali siromašan strateg!
Foto: Profimedia

nebojša vujović otkriva tajne dejtona

MILOŠEVIĆ JE U DEJTONU POCRVENEO OD BESA I GAĐAO ME PAPIRIMA: Bio je dobar taktičar, ali siromašan strateg!

Politika

Nebojša Vujović, diplomata i šef Misije SRJ u Vašingtonu 90-ih godina prošlog veka i jedan od članova jedanaestočlane srpske delegacije, podigao je danas veliku prašinu, pošto je objavio svoju knjigu „Poslednji let iz Dejtona – pregovori iza zatvorenih vrata“! Posle bure koja se ne stišava, o novom svetlu na velike pregorore u Dejtonu, Vujović je u večeras u emisiji “Pravi ugao“ na RTV govorio o knjizi koja će “razrušiti mit o Dejtonu dva“, kao i o tome da li je očekivao da se Milošević nađe na haškoj optužnici.

 

foto: Profimedia

Vujović, posle dvadeset godina važenja državne tajne, rešio je da nas provede kroz zamršeni lavirint mučnih pregovora.


Takođe, govorio je o trilateralnom sastanku koji je održan u Istanbulu između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i srpskog predsednika Aleksandra Vučića i naveo da je uloga Turske na Balkanu danas pozitivnija nego ranije.

 

Kada su u pitanju navodi koji se odnose na “Dejton dva“, Vujović koji je prvi član delegacije Srbije koji je stigao u danas čuvenu vazduhoplovnu bazu “Rajt Paterson“ i poslednji koji je iz nje otišao u jesen 1995. godine, navodi da niko “ozbiljan i kvalifikovan ne govori o promeni Dejtonskog sporazuma“.

 

foto: Profimedia

“I srpska delegacija i američki delegati od vrha pa niže znaju kako smo teško došli do ovog rešenja. Ovaj sporazum je istorijski. Ovo je bio prvi rat u Evropi posle Drugog svetskog rata“, rekao je on.

 

Vujović je bio i šef misije SRJ u Vašingtonu, a u knjizi “Poslednji let iz Dejtona“ podseća na događaje i ključne ličnosti iz pregovora 1995. godine.

 

Govorio je o tome kako su se u Dejtonu crtale mape, a navodi i da je Milošević dobro ispregovarao kako Sarajevo ne bi postalo poseban entitet.

 

“Kao što imamo Di-Si (DC - Vašington) kao poseban distrikt, ne pripada ni Virdžiniji, ni Merilendu, dakle imate Republiku Srpsku, imate Federaciju, imate Sarajevo. Milošević je sjajno reagovao i rekao da to ne dolazi u obzir. Pred mojim očima je pocepao dokumenta jer bi time bi muslimani ili Hrvati imali dva glasa, time bi se izgubila važnost i postojanost RS“, dodao je Vujović.

 

foto: Profimedia

On takođe objašnjava i kako je to Milošević dobio ovlašćenje da pregovara u ime svih Srba.

 

“Zahtevano je da dobije apsolutnu podršku od SPC, SANU, rukovodstva RS na Palama i od rukovodstva u Beogradu, svi su potpisali to pismo. Velika greška kad je odbijen Vens-Ovenov plan. Republika Srpska bi bila pošteđena mnogih žrtava da je Vens – Ovenov plan prihvaćen. Ja lično poznajem Vensa i Ovena, sa njima sam bio na ručku u rezidenciji norveškog ambasadora, uz mog dobrog prijatelja, novinara 'Njujork Tajmsa' Dejvida Bajndera koji mi je rekao da su bosanski Srbi pucali sebi u nogu kad su odbili Vens – Ovenov plan. Milošević je shvatio taj deo i taj propušteni trenutak i zato je uspeo da dobije ovlašćenje da pregovara u ime svih Srba“, dodao je Vujović.

 

O pismu Ričarda Holbruka u kojem se Radovanu Karadžiću navodno garantuje da neće biti izveden pred Haški sud ukoliko se mirno povuče sa vlasti u RS navodi da je to bio Holbrukov “manipulativan potez“.

 

“Onaj ko razume američki establišment zna da to pismo ne može svako da napiše, ako nije predsednik SAD, državni sekretar, potpredsednik ukoliko predsednik nije u mogućnosti. Ovo pismo je napisao pomoćnik sekretara. I ja sam bio pomoćnik ministra, mogao sam da napišem svašta. Bio sam u sudu i rekao da to pismo ne vredi boba“, naveo je.

 

foto: Profimedia

Za Miloševića navodi da je od njega vladao strah u celoj delegaciji, da niko nije smeo da mu pokuca na vrata.

 

“Činio sam sve da mu pomognem, ali sam znao da ne bih mogao da budem u njegovoj koži. Bio je sjajan taktičar, ali mnogo siromašan strateg. O njemu će suditi istorija“, naglašava Vujović.

 

O papirima na kojima je predloženo da se na dnevni red u Dejtonu stavi i Kosovo, kaže da ih je njima Milošević gađao. Predloženo je da se Kosovu da visoka autonomija, gde će Albanci imati svoje institucije. U hotelu, nedaleko od baze gde se pregovaralo, sedeo je Ibrahim Rugova.

 

“Milošević je pročitao, pocrveneo od besa i onda me gađao papirima. Ja sam ih uredno skupio sa poda, imam i svedoke. Govorio je da u javnosti ne bi preživeo takav potez“, napominje Vujović.

 

(Kurir.rs/RTV)

 

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV) Da li je Sloba ubijen u Hagu ili je još živ - Sve teorije zavere o smrti Slobodana Miloševića

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...