Najnovije vesti

ŠPANIJA ZADALA TEŽAK UDARAC PRIŠTINSKOJ VRHUŠKI: Sve straterije za priznanje fantomske države PADAJU! Evo šta je Madrid dostavio EU!
Foto: AP

Dostavljeno pismo u obliku "non pejpera"

ŠPANIJA ZADALA TEŽAK UDARAC PRIŠTINSKOJ VRHUŠKI: Sve straterije za priznanje fantomske države PADAJU! Evo šta je Madrid dostavio EU!

Politika

Španija dostavila pismo u obliku "non pejpera" pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kom "stopira" Kosovo.

Samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, Španija je dovela u pitanje ne samo strategiju već i ceo proces zbog oštrog suprotstavljanja uključivanju Kosova u bilo koji proces koji ostavlja utisak da se Kosovo tretira kao država, piše Koha ditore.

U pismu u obliku "non paper" koje je Španija dostavila pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu i koji je dnevnik obezbedio, Španija se suprostavlja upotrebi termina WB6, što je skraćenica sa šest zemalja Zapadnog Balkana, i ističe da "Kosovo nije deo procesa proširenja", piše Koha ditore. Ako se uzmu u obzir primedbe Španije, prema navodima ovog dnevnika, onda Strategija proširenja EU, umesto podrške, još više gasi nade za poverenje u proces proširenja EU. "U diplomatskim krugovima se pominje da Španija misli da se suprotstavi i učešću Kosova na Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji", piše Koha. Prema sagovornicima Kohe u Briselu, skraćenica WB6 se koristi za strategiju kako se ne bi "uznemirile" zemlje koje nisu priznale Kosovo i u tekstu se te zemlje nazivaju partnerima EU. Španija su suprotstavlja i korišćenju tog naziva. Dnevnik konstatuje da je ovakav pristup Španije rezultat unutrašnjih problema s kojima se suočava i ide protiv svega što je do sada govorila o evropskim integrativnim procesima. U "non paperu" Španija tvrdi da je neophodno napraviti razliku između procesa proširenja EU i procedura i strategija za Zapadni Balkan koji je deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike (CFSP) i koja prati svoju logiku. Takođe, Španija smatra da proširenje ne treba posmatrati kao direktno sredstvo za rešavanje političkih problema u regionu Zapadnog Balkana. "Treba da se dogodi suprotno, neophodno je da se prethodno prevazidju ovi sukobi kako bi se omogućio proces proširenja", naveli su predstavnici Španije. U pismu se predstavnici Kosova - koje se pominje uz fusnotu, pozivaju da unaprede ostvarivanje standarda koji su zacrtani u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, sugeriše se nastavak dijaloga između Kosova i Srbije podržan od strane Evropske unije, "pošto je nemoguće pronaći rešenje sukoba nametanjem unilateralnih rezultata".

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV REKONSTRUKCIJA! EKSKLUZIVNO!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...