GOJKOVIĆ SA PREDSEDNIKOM EP: Srbija napredovala na evropskom putu, proširenje ponovo jedan od glavnih prioriteta EU
Foto: Tanjug/Tanja Valič

SASTANAK U BEOGRADU

GOJKOVIĆ SA PREDSEDNIKOM EP: Srbija napredovala na evropskom putu, proširenje ponovo jedan od glavnih prioriteta EU

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Evropskog parlamenta (EP) Antonio Tajani ocenio je danas u Beogradu da je proširenje ponovo jedan od glavnih prioriteta EU i da Srbija napreduje u procesu evropskih integracija.

Tajani je izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, da EU prepoznaje i priznaje napredak Srbije na evropskom putu kao i da je Srbija most između Brisela i drugih zemalja.

"Situacija na Balkanu je takva da je izuzetno važna uloga Beograda za stabilnost regiona, a stabilan Balkan znači i stabilnu EU", rekao je Tajani.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Govoreći o situaciji na Kosovu Tajani je rekao da EU želi da vidi progresivno smanjivanje napetosti i nastavak saradnje.

Predsednik Evropskog parlamenta je rekao da je bugarsko šestomesečno predsedavanje EU prilika da Brisel još bolje razvije odnose sa važnim balkanskim zemljama.

Gojković je rekla da se posle dužeg vremena desilo da, u okviru bugarskog predsedavanja, proširenje ponovo postane jedan od glavnih prioriteta EU.

"Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo imati priliku početkom iduće nedelje da bude predstavljena Strategija proširenja EU koja se odnosi na budućnost članstva Srbije, kao i zemalja Zapadnog Balkana", rekla je predsednica parlamenta i dodala da će ovim važnim dokumentom biti prepoznati napori i posvećenost Srbije u procesu evropskih integracija, ali i vremenski okviri mogućnosti prijema u EU.

Komentarišući situaciju na KiM, Gojković je rekla da Srbija očekuje da pored njene posvećenosti implementaciji dogovorenog u Briselu, i vlasti iz Prištine budu jednako posvećene primeni sporazuma, posebno kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Ona je navela da je poseta predsednika EP značajna za Srbiju, ali i za čitav region i zemlje koje se nalaze u procesu pristupanja EU.

Tajani će se danas u Beogradu sastati i sa premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Tokom prepodneva on će održati govor pred Nacionalnim konventom o EU, a posle podne će zajedno sa Vučićem otvoriti konferenciju "EU - SRBIJA 2018: investicije, rast i zapošljavanje".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track