Najnovije vesti

HRVATSKI POSLANICI O NAJAVLJENOJ POSETI VUČIĆA: Treba razgovarati i raditi na boljim odnosima sa Srbijom
Foto: Beta

reakcija

HRVATSKI POSLANICI O NAJAVLJENOJ POSETI VUČIĆA: Treba razgovarati i raditi na boljim odnosima sa Srbijom

Politika

Treba razgovarati i raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom, poručuje danas deo poslanika u hrvatskom Saboru, povodom, za neke iznenadnog, poziva predsednice Kolinde Grabar Kitarović srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću da dođe u zvaničnu posetu Hrvatskoj sredinom februara. Poziv je usledio, konstatuje hrvatska agencija HINA, nakon što su odnosi dveju država ponovno zapali u ozbiljnu krizu, a poslanici Sabora su se osvrnuli u tom kontekstu i na pitanje da li je premijer Andrej Plenković učestvovao u odluci predsednice Grabar Kitarović da pozove srpskog kolegu u Zagreb.

 

Zastupnik SDSS, srpske stranke koja podržava vladu Plenkovića, Milorad Pupovac poručio je da je veoma značajno da dođe do tog susreta, kako bi se smirile negativne strasti, obuzdale negativne poruke i zaustavili polemički tonovi, koji neretko izazivaju neprijateljstva i animozitet.

 

"Takođe je važno da se vratimo svim pitanjima koja već godinama nisu u fokusu politike i ne rešavaju se, a to su otvorena pitanja vezana uz rat, izbeglice, nestale, ratne zločine, prava manjina i granice", dodao je Pupovac.

"Svi znamo da se na tom susretu radi već nekoliko meseci. U nekoliko je navrata bio pripremljen pa ostavljen za neka bolja vremena, a sada se odlučilo da se, uprkos lošoj atmosferi, napravi rez i ide u to. Rizici pokazuju određenu smelost i odgovornost da se stvari ipak zaustave na nekoj tački i da se treba posvetiti razgovorima", rekao je Pupovac.

 

On nije hteo da špekuliše na temu - da li je vlada učestvovala u razgovorima o Vučićevoj poseti i da li je premijer Andrej Plenković ostao iznenađen tim pozivom.

"To ne bi trebalo biti iznenađenje ni za koga, ako nije za mene ne bi trebalo biti ni za vladu, jer se mesecima radi na realizaciji tog susreta", kaže Pupovac.

Zastupnica opozicionog GLAS-a Vesna Pusić istakla je da treba normalizovati odnose sa Srbijom.

"Ne znam da li je to realno, ali je dobro raditi na poboljšanju odnosa između Hrvatske i bilo koje susedne zemlje, naročito sa Srbijom", rekla je i dodala da su to verovatno najosetljiviji odnosi u regionu.

 

Smatra da vlada ne može biti iznenađena pozivom za posetu predsednika Vučića, jer takav susret mora da se koordinira između svih nadležnih za spoljnu politiku.

"To treba da bude zaista pripremljeno, a ne za potrebe odnosa s javnošću", zaključila je Pusić.

Zastupnik HDZ, vodeće članice vladajuće koalicije, i bivši ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač kaže da je dijalog nužan i da treba razgovarati o otvorenim pitanjima, poput ratnog nasleđa i, kako je rekao, "agresije na Hrvatsku".

 

"Bilo bi vrlo važno da se napravi mali proboj, iskorak, i da se to vidi, neka to bude pitanje hrvatske manjine u Srbiji. Bilo bi za očekivati i pozitivno da hrvatska manjina u Srbiji bude zastupljena s mestom u Skupštini Srbije", kazao je Kovač.

 

Susretom lidera Hrvatske i Srbije niko ne bi trebalo da bude iznenađen, ocenio je Kovač i dodao da je logično kad se dogovaraju tako kapitalne stvari da se o tome obave konsultacije i da svi akteri budu uključeni.

I zastupnik najuticajnije opozicione SDP Joško Klisović smatra da je dobro da se nastavi dijalog sa Srbijom o otvorenim pitanjima "koji je zamro nakon što je SDP izašao iz vlade".

 

Napominje, pak, da je politika predsednice Kitarović pomalo zbunjujuća, jer je pre dva meseca otkazala posetu Vučića uz objašnjenje da nisu sazreli uslovi, a izložba o Jasenovcu u UN samo je dodatni spor između Srbije i Hrvatske, pa tim više, kako je rekao, ne razumeda su sada stečeni uslovi za taj susret.

"Pozdravljamo razgovore i mislimo da je to potrebno, a je li koordinirano s vladom? Mislim da nije i da vlada nije u tome učestvovala. Ali, stete ne može biti", ocenio je Klisović.

 

Miro Bulj, poslanik iz opozicionog Mosta, međutim, konstatuje da se ne zna kakva je hrvatska spoljna politika.

"Pitao bih kakva je to politika kada u istome danu premijer šalje Srbiji diplomatsku notu, ministarka spoljnih poslova govori da su promotori četništva na čelu Srbije, a predsednica poziva predsednika Vučića. Narod je zbunjen i nije mu jasno o čemu se radi", kazao je Bulj.

Hvalimo se, kazao je, da imamo karijerne diplomate na čelu države, ali ovo je politika 'glup-gluplji-najgluplji', a "odnos predsednice i Vučića podseća na vremena odnosa Pahor - Kosor".

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto ilustracija Beta

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR VESTI UŽIVO! Zoran Marjanović otkriva ubicu svoje supruge?! Tvrdi da zna ko je ubio Jelenu!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...