Najnovije vesti

PUTINOVO ORDENJE: Evo koji su Srbi do sada dobili odlikovanja od ruskog predsednika
Foto: Fonet TV

priznanja

PUTINOVO ORDENJE: Evo koji su Srbi do sada dobili odlikovanja od ruskog predsednika

Politika

Predsednik Rusije Vladimir Putin, do sada je dodelio "Ordene prijateljstva" nekolicini građana Srbije, a među njima ministru inostranih poslova Ivici Dačiću, ministru za inovacije Nenadu Popoviću, reditelju Emiru Kusturici i bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

"Ordenom prijateljstva" je poslednji odlikovan ministar inostranih poslova Ivica Dačić, a prvi Srbin koji je dobio ovaj orden je Nenad Popović, sadašnji ministar za inovacije.

Popovića je ruski predsednik odlikovao 2010. godine, a ovo visoko rusko državno odlikovanje mu je uručio tadašnji ambasador Rusije, Aleksandar Konuzin.

Nakon Popovića, "Orden prijateljstva" je dobio i srpski režiser, Emir Kusturica, koga je ruski predsednik odlikovao 2016. godine, a bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić je odlikovan ovim ordenom 2017.

U ruskoj tradiciji ordenje ima veliki značaj, a "Orden prijateljstva" se dodeljuje građanima Rusije, kao i građanima stranih država zbog posebnih zasluga u jačanju mira, prijateljstva, saradnje, međusobnog razumevanja među narodima i za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura. Izrađen je od srebra sa pozlatom u formi petokrake zvezde, u cijem centru se nalazi slika globusa, a na pozadini ordena se nalazi ugravirani natpis: "Mir i prijateljstvo".

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Fonet TV

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Zoran Marjanović otkriva ubicu svoje supruge?! Tvrdi da zna ko je ubio Jelenu!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...