Najnovije vesti

ZVANIČNI MADRID SASUO RAFAL PRIMEDBI: Nezavisno Kosovo u EU? Nikako! Ne odstupamo ni za pedalj
Foto: Reuters

Španija čvrsto ostaje pri svom stavu kojim se protivi nezavisnosti

ZVANIČNI MADRID SASUO RAFAL PRIMEDBI: Nezavisno Kosovo u EU? Nikako! Ne odstupamo ni za pedalj

Politika

Briselu uputili seriju protestnih dokumenata

BEOGRAD - Španija se odlučno protivi bilo kakvom vidu naznaka državnosti u pominjanju Kosova na njegovom putu ka EU, tako da su evropskom vrhu uputili ne samo jednu pisanu primedbu, kao što se pominjalo prethodnih dana, već više protestnih dokumenata, u susret predstojećoj novoj strategiji o proširenju.

Pozivajući se na špansko Ministarstvo spoljnih poslova, Novosti pišu da je Madrid čvrst u svojim principima i da ne namerava da odstupi "ni za pedalj".

"Stav Španije o nepriznavanju jednostrano proglašene deklaracije o nezavisnosti Kosova je zasnovan na odbrani principa teritorijalnog integriteta država, poštovanju međunarodnog prava i vladavine prava", rekli su za list u službi za odnose sa javnošću Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Iz tog Ministarstva dodaju da nemaju ništa protiv te teritorije i njenog stanovništva i da zadržavaju konstruktivan stav u svim forumima, pre svega unutar EU, "sve dok se poštuju određeni principi". "U tom smislu, Španija je uvek podržavala dijalog između Beograda i Prištine pod okriljem EU", poručuju iz španskog MSP.

Prištinski dnevnik Koha ditore ranije je objavio da je, samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja za zemlje Zapadnog Balkana 6. februara, Španija na kolegijumu komesara u Strazburu ponovo dovela u pitanje ne samo Strategiju već i ceo proces proširenja, zbog oštrog protivljenja u vezi s uključivanjem Kosova u bilo kakav proces.

Kako je navedeno, Španija je u pismu, za koje se kaže da je Evropskoj komisiji poslato u "non-pejper" formi, navela da se protivi korišćenju termina WB6 (skraćenica za šest zemalja Zapadnog Balkana) i navela da "Kosovo nije deo procesa proširenja".

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti/Foto: Reuters)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...