Najnovije vesti

BRNABIĆEVA SA SLOVENAČKIM PREDSEDNIKOM: Srbija zahvalna Sloveniji u podršci evropskih integracija
Foto: Vlada Srbije

na visokom nivou

BRNABIĆEVA SA SLOVENAČKIM PREDSEDNIKOM: Srbija zahvalna Sloveniji u podršci evropskih integracija

Politika

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Ljubljani sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, a na sastanku je zaključeno da su dve zemlje posvećene unapređenju saradnje kroz otvoreni politički dijalog i uzajamnu podršku u važnim pitanjima.

 

Brnabić i Pahor istakli su značaj saradnje kroz regionalne inicijative i procese, kao što je "Berlinski proces" ili "Brdo-Brioni proces", koji su značajno doprineli produbljivanju saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Kao veoma važna, navedena je i saradnja u okviru mehanizma Kina - CIEZ.

 

"Srbija izuzetno ceni pomoć i podršku Slovenije u procesu evropskih integracija, jer je članstvo u EU naš strateški spoljnopolitički cilj", naglasila je predsednica Vlade Ana Brnabić u razgovoru, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima. Brnabić je potvrdila i spremnost Srbije za dalje unapređenje regionalne investicione agende.

 

Kao primer dobre prakse, premijerka je istakla rad Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Slovenije. Na sastanku je ocenjeno da postoji i mogućnost saradnje kroz zajednički nastup dve države na trećim tržištima.

Istaknuto je da posebnu pažnju treba posvetiti malim i srednjim preduzećima i saradnji u oblastima saobraćaja, energetike, poljoprivrede, građevinarstva i turizma.

 

Predsednik Slovenije Borut Pahor istakao je da je obaveza dve vlade da ostvare bolje uslove za direktniju saradnju privrednika iz obe zemlje.

Brnabić i Pahor razgovarali su i o aktuelnim političkim temama u regionu Zapadnog Balkana. Na Brdu kod Kranja održana je zajednička sednica vlada dve zemlje.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Fonet/Vlada Srbije

 

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV) POSLE SASTANAKA BRNABIĆKA ŠETA LJUBLJANOM: Cerar pokazao koleginici slovenačku prestonicu

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...