Najnovije vesti

FAJNENŠEL TAJMS TVRDI: EU prima ovih 6 država u paketu sa KiM, ali ima još jedan uslov
Foto: AP

U Članstvo do 2025.

FAJNENŠEL TAJMS TVRDI: EU prima ovih 6 država u paketu sa KiM, ali ima još jedan uslov

Politika

BEOGRAD - Plan EU je da do 2025. u članstvo primi ovih šest država: Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, ali i samoproklamovanu državu Kosovo, piše Fajnenšel tajms dodajući da je jedna od glavnih razloga za to jača kontrola nad kretanjem migranata na turbulentnom Balkanu.

Uticajni londonski list naglašava da je glavni razlog tome strah Brisela od Balkana koji "služi gao glavni teren preko kog se na hiljade migranata domogne EU".

foto: Financial Times printscreen

Međutim, to nije sve. FT navodi i da stratezi EU strahuju da Rusija opasno širi svoju zonu uticaja na Balkanu, piše londonski Fajnenšel tajms.

Primećeno je, navodi list, da je Moskva počela cinično da komentariše obećanja koja EU daje zemljama Zapadnog Balkana u vezi članstva, namećući sebe kao "alternativu". "Značajan broj građana, naime, u regionu veruje da se njihova zemlja nikada neće priključiti EU", izjavio je Florian Biber, stručnjak za jugoistočnu Evropu pri Univerzitetu Grac.

foto: Financial Times printscreen

Novi plan Brisela će biti predstavljen Evropskoj komisiji upravo 6. februara, kada bi EU trebalo, prema ranijim najavama, da predstavi svoj plan za Zapadni Balkan. Očekuje se da će novi plan biti usvojen, navodi još Fajnenšel tajms. Rok za "veliko proširenje EU" je datum koji je već pominjan u srpskoj javnosti kao okvir do kog bi Srbija trebalo da bude primljena u EU, a to je 2025. Mnogi pak smatraju da je to preambiciozno, ali EU diplomate navode da je to itekako potrebno, kako bi se "učvrstila veza između Brisela i država nastalih raspadom SFRJ". Jedan EU diplomata koji zagovara proširenje Unije rekao je listu da "ta šestorka nije van EU, već da su oni već unutra i da su potrebni Briselu". Takođe, prema njegovim rečima 2025. je okvir, koji je podložan promenama.

foto: Financial Times printscreen

Međutim, Fajnenšel tajms ističe da će pomenuta šestorka ipak morati, pre konačnog prijema u EU, da definitivno reši sva otvorena pitanja koja postoje već godinama, kao i probleme korupcije. U tom smislu, kako se ističe, najbliže dostizanju cilja 2025. su Srbija i Crna Gora. List još podseća i da su Bugarska, koja trenutno predsedava Unijom, ali i Austrija koja će je naslediti, kao svoje prioritete odredile upravo proširenje EU na Zapadni Balkan.

(Kurir.rs/Fajnenšel tajms/Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! SRBIJA I KOSOVO ZAJEDNO ULAZE U EU?!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...