DAČIĆ: Sa Hrvatskom hoćemo najbolje odnose, ali našeg izvinjenja neće biti
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Posle izložbe o Jasenovcu

DAČIĆ: Sa Hrvatskom hoćemo najbolje odnose, ali našeg izvinjenja neće biti

Politika -

BEOGRAD - Sa Hrvatskom želimo da razvijamo najbolje moguće odnose, ali ne po cenu da im oprostimo i zaboravimo genocid koji je počinjen tokom NDH, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je ponovio da bi Hrvatska trebalo među prvima da se pokloni žrtvama genocida u Jasenovcu umesto što traži izvinjenje i šalje protestne note.

"Treba da im se izvinjavao što je NDH poklala naš narod?", zapitao je Dačić govoreći o nedavno održanoj izložbi "Jasenovac-pravo na nezaborav" u sedištu UN u Njujorku, nakon čega je Srbiji upućena protestna nota.

Istakao je da su koncentracioni logori u Nezavisnoj državi Hrvatskoj bili jedini u tom sistem kojim nisu rukovodili nacisti već hrvatske ustaše.

"Nisu ubijali ljude u gasnim komorama nego lično takmičeći se ko će više da zakolje Srba, Jevreja i Roma, ubijajući pred očima roditelja njihovu decu, otkidajući im glave i drugo. Na izložbi u UN je mogao da se vidi i specijalni nož koji je izmišljen da bi se klali Srbi, koji se zvao srbosjek", naveo je Dačić.

Dačić je rekao da i danas u Nemačkoj postoji ta firma i radi koja je izrađivala taj nož. "I danas posle svega, umesto da Hrvatska ćuti i da se pokloni žrtvama genocida, oni šalju protestne note, treba da im se izvinjavamo što su poklali naš narod. To se nikada neće desiti", rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: RASVETLJAVANJE JELENINOG UBISTVA?! Evo šta otkrivaju detalji optužnice protiv Zorana Marjanovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja