Najnovije vesti

DAČIĆ POBESNEO: Dosta javašluka! Smeniću lopove po ambasadama
Foto: Zorana Jevtić

Šef diplomatije naredio vanredno češljanje DKP

DAČIĆ POBESNEO: Dosta javašluka! Smeniću lopove po ambasadama

Politika

Tamo gde utvrdimo nepravilnosti biće počišćeni svi odgovorni, ne sme biti bahaćenja, poručio ministar spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rešio je da se obračuna s lopovlukom u srpskim ambasadama i konzulatima širom sveta i za Kurir poručuje da će smeniti sve diplomate u čijim se diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) otkriju malverzacije.

- Svuda gde se utvrde nepravilnosti biće smenjeni svi odgovorni. Ne sme biti javašluka i lopovluka po ambasadama, zbog toga će morati da odgovaraju - naglašava šef diplomatije.

Do detalja

Ministarstvo na čijem je čelu započelo je vanrednu kontrolu svih naših DKP. Pod lupom su pre svega finansije, ali i nivo bezbednosti objekata i osoblja, kvalitet komunikacije diplomata s državom prijema i dijasporom i druge stvari.

- Ništa se nije proveravalo više od 20 godina i zato smo odlučili da zavedemo red u našim DKP. Formirali smo tim koji je zadužen za nadzor, kojim će biti obuhvaćene sve ambasade i konzulati - objašnjava Dačić za naš list.

foto: Kurir

Ovaj tim Ministarstva spoljnih poslova vodi državni sekretar Ivica Tončev, koji za Kurir najavljuje da posle češljanja ambasada u Bratislavi i Beču na red dolaze naša predstavništva u Parizu, Londonu, Madridu, ali i Maroko, Peking i druge destinacije izvan Evrope.

- U timu koji vodim su stručnjaci iz oblasti konzularnih poslova, finansija i bezbednosti. Svako od njih će se kod službenika i diplomata u ambasadama informisati o stanju u tim oblastima, a uz to ide i detaljan obilazak objekata. Na kraju se za svaki nadzor piše detaljan izveštaj, u kojem se predlažu i određene preporuke, i svi oni završavaju kod šefa diplomatije - kaže Tončev za naš list.

Ivica Tončev
Ivica Tončevfoto: Gordana Raković

Biće i nagrada

Kako naglašava, sve nepravilnosti će biti zabeležene, a eventualni propusti rangirani tako da ozbiljne sankcije prete i šefovima i zaposlenima u DKP - od disciplinskih i prekršajnih postupaka do krivičnih prijava.

- Isto tako, diplomate mogu i da napreduju u karijeri, jer će nadzor pokazati u kojim predstavništvima je besprekorno organizovan rad. Te diplomate će biti pohvaljene i preporučene za nagradu - objašnjava Tončev.

Živadin Jovanović
Živadin Jovanović

Živadin Jovanović

I TREBA SVE DA PROČEŠLJAJU

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović pozdravlja akciju MSP, od koje očekuje da učvrsti disciplinu u ovoj delatnosti.

- Sve će da pročešljaju, i treba da češljaju. Ovo je najava jednog evropskog kursa koji se zasniva na visokom profesionalizmu i znanju. Sadašnje rukovodstvo MSP je shvatilo da moraju da se revidiraju obruči diplomatije koje je postavio DOS i da se postavi racionalna diplomatska mreža - smatra Jovanović.

Ivana Kljajić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...