RASIM LJAJIĆ ZA KURIR: Možemo i u opoziciju posle 2020. godine
Foto: Zorana Jevtić

Intervju nedelje, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

RASIM LJAJIĆ ZA KURIR: Možemo i u opoziciju posle 2020. godine

Politika -

Ako se ostvari dobar rezultat u Beogradu, biće to ogromna šansa i za ovu vladu da završimo tranziciju i privatizaciju, približimo zemlju EU i napravimo ozbiljnije pomake u rešavanju kosovskog pitanja. Ako bismo ovo uradili, sledeće izbore možemo i da izgubimo

Da nije postao ministar u Beogradu, lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić ubeđen je da nikada ne bi osvojio Sandžak. U razgovoru za Kurir, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija iskreno priča o najskupljoj ceni koju je njegov prijatelj Oliver Ivanović platio zbog odluke da, za razliku od njega, ne napušta mesto koje ga je ranjavalo uvredama i pretnjama, a na kraju ga i ubilo. Posle emotivne reakcije na dan ubistva Ivanovića, Ljajić prvi put za naš list otkriva šta ga i dalje uznemirava i čini još većim pesimistom nego što je bio tog dana.

- Rekao sam i tad da nisam optimista da će se rasvetliti ubistvo, ali nisam baš očekivao ovu ćutnju koja traje evo već skoro tri nedelje. Apsolutno nikakvih informacija o ubistvu nema, niti najave kada će biti završena makar preliminarna istraga. Posebno sam iznenađen činjenicom da se Euleks uopšte ne bavi time. Ta vrsta nezainteresovanosti je, najblaže rečeno, zapanjujuća.

Šta kažete na poruku Tačija da ubistvo nije etnički motivisano i da je reč o kriminalno-mafijaškom aktu?

- To je, najblaže rečeno, neozbiljno. Ni Tači niti bilo ko drugi nije merodavan da daje kvalifikacije ovog zločina dok ne čujemo informacije iz istrage.

Jeste li u kontaktu sa porodicom Ivanović? Kako ste razumeli njihovu odluku da odu iz Mitrovice?

- U ljudskom smislu ih potpuno razumem.

foto: Zorana Jevtić

Emotivni ste bili kada ste se na dan ubistva prisetili da Oliver Ivanović nije poslušao vaš prijateljski savet da se iseli.

- Rekao sam mu to jer sam poznavao situaciju. Ne samo da sam sa njim bio prijatelj nego sam u njemu video svoju situaciju u kojoj sam bio tokom devedesetih, kada sam takođe bio manjina u zajednici u kojoj sam živeo. Nazivaju vas izdajnikom, idete ulicom i ne znate da li će vas drug pozdraviti ili okrenuti glavu... Sve sam to preživljavao u Novom Pazaru, a ova situacija s Oliverom je, naravno, drastično teža i Kosovska Mitrovica je daleko kompleksnija sredina i neuporediva sa Pazarom. Tamo, objektivno, vlada bezvlašće.

A vi ste otišli iz Sandžaka?

- Ja sam praktično „na privremenom radu“ u Beogradu, ali da nisam došao ovde i sa pozicije vlasti učinio puno za Sandžak, verovatno bih tamo i dalje bio izdajnik.

Hoće li ova godina biti godina raspleta kada je u pitanju KiM?

- Ne bih bio tako euforičan ili optimističan. Nemam na osnovu čega da tvrdim da će se ove godine to rešiti. Ima tu još mnogo vode da protekne dok ne dođemo u situaciju da kažemo da smo blizu nekog rešenja.

foto: Dušan Milenković

A šta mislite o referendumu kao završnici tog poglavlja?

- Mnogo smo daleko od toga. Referendum je svakako jedna od mogućnosti, dakle, da se stavi na potvrdu građanima neko rešenje do kojeg se eventualno dođe.

Ima i kritičara koji tvrde da je to pokušaj vlasti da pobegne od odgovornosti...

- Nije tako. Pa mora neki dogovor da se napravi, a ko će da ga napravi nego vlast. Nema tu bežanja od odgovornosti. Referendum bi trebalo da bude samo potvrda da građani kažu da li su za to rešenje ili ne, da ne bi ostavili večiti problem za budućnost. Postoje dijametralno suprotna stanovišta. Jedno je da ostane ovako i narednih sto godina, a drugo kaže da je ovo završeno i izgubljeno i da treba pustiti. Kad ste vlast i Vlada, onda morate da vodite računa i o tom raspoloženju, ali i o realnosti i interesima zemlje.

Hoće li u Beogradu biti napeto, šta očekujete od izbora?

- Bez sumnje, ovi izbori su važni i za vlast i za opoziciju. Za vladajuću koaliciju su važni jer bi pobeda na njima omogućila da do 2020. imamo političku stabilnost. Ukoliko se ostvari dobar rezultat u Beogradu, biće to ogromna šansa i za ovu vladu da maksimalno iskoristi vreme da završimo tranziciju i privatizaciju, približimo zemlju EU i da napravimo ozbiljnije pomake u rešavanju kosovskog pitanja. Ako bismo ove stvari uradili, sledeće izbore možemo i da izgubimo. Ostavili bismo važan temelj za stabilnost i razvoj ove zemlje.

Razgovarala Ivana Kljajić

foto: Tanjug/Sava Radovanović

O Ani Brnabić

NE BIH DA OCENJUJEM ŠEFICU

Kakva je Ana Brnabić kao premijer u odnosu na, na primer, Vučića, njenog prethodnika?

- Jeste različito, ali Vlada i dalje više nego korektno funkcioniše, odnosi su dobri. Bilo bi degutantno da ja kao ministar ocenjujem rad premijera. Obično je obrnuto i neću da upadam u zamku da ja obrćem te stvari.

A činjenica da vam je šef žena?

- To zaista nema nikakve veze. Valjda smo bar toliko prevazišli te stvari i početne lekcije naučili.

Bekstvo iz politike

TOPALKU SAM NAPISAO PESMU

SDPS u kampanji deli knjige. Ima li šanse da u nekoj sledećoj poklanja, na primer, zbirku poezije Rasima Ljajića?

- Ne, još je rano za takve ambicije. Istina je da kad imam inspiraciju sednem i napišem neku pesmu koja će se kasnije komponovati, a možda i zapevati u kafani. Baš mi je gušt, a uz fudbal mi je i jedini ventil. Pa ne mogu sto odsto da budem u politici.

Koji je poslednji stih koji ste zapisali?

- Završio sam pesmu koju će uskoro da snimi Topalko. Stihovi idu ovako:

„Prva ljubav, to se pamti, neka druga više voli,

al‘ ljubavi prave nema dok pomalo ne zaboli.

Naš je život more tuge, s talasima kratke sreće,

zato živi kako možeš, što je bilo, više neće.“

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: EKSKLUZIVNO! Ministar Stefanović kreće u obračun sa dilerima iz školskih dvorišta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja